Οι Βρετανοί δεν προσήλθαν χθες στις κάλπες μόνο για να επιλέξουν τους βουλευτές τους. Ψήφισαν, χωρίς πάντα να το γνωρίζουν, και για την Ευρώπη. Οχι για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, αλλά επί της αρχής ενός δημοψηφίσματος με αυτό το ερώτημα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα έως το 2017 ενώ ο Εργατικός αντίπαλός του Εντ Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει αυτή την προοπτική, εκτιμώντας ότι η διαβόητη πια Brexit θα ήταν «μια καταστροφή» για την οικονομία και την απασχόληση. Το ζήτημα βρισκόταν προεκλογικά μόλις στην 7η θέση στον κατάλογο των θεμάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους, διχάζει όμως την κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν παρά ένα ελαφρύ προβάδισμα στην προτίμηση παραμονής στην ΕΕ και υπόσχονται ένα αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία για τους ευρωπαϊστές έγκειται στην πολυπλοκότητα των επιχειρημάτων τους -οικονομικά ή διπλωματικά οφέλη κ.λπ. –την ώρα που τα επιχειρήματα των ευρωσκεπτικιστών μπορούν να συνοψιστούν σε μια τρομερά απλή ερώτηση: «Θέλετε να σας εξουσιάζουν οι ξένοι;». Το ευρύ κοινό αντιλαμβάνεται σε γενικές γραμμές τις Βρυξέλλες σαν έναν ασύμφορο γραφειοκρατικό μηχανισμό που συνωμοτεί αδιάκοπα εις βάρος της βρετανικής κυριαρχίας και της ελεύθερης επιχείρησης, παράγοντας ανόητους κανονισμούς.

Ενα 73% των Βρετανών δηλώνει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ακόμη και σε περίπτωση ήττας των Τόρις, επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες οι αναλυτές, οι ακραίοι τού κόμματος θα ξεκινήσουν αμέσως εκστρατεία ώστε να εξασφαλίσουν ένα δημοψήφισμα, πιθανότατα υπό τη σημαία του Μπόρις Τζόνσον. Σε περίπτωση νίκης, οι πιέσεις τους για μια εκστρατεία υπέρ του Brexit πάνω σε έναν Ντέιβιντ Κάμερον αποδυναμωμένο από το UKIP θα γίνουν ακόμη πιο έντονες. Ολα είναι έτοιμα ώστε να περάσει απευθείας το Βασίλειο, που θα γιορτάσει τον Ιούνιο τα 200 χρόνια από τη μάχη του Βατερλό, από τη μάχη για την Ντάουνινγκ Στριτ στη μεγάλη μάχη για την Ευρώπη.