Κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία δεν προέκυψε από τις εκλογές. Αντίθετα, προέκυψε σύγχυση από τα έξιτ πολ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου των τηλεοπτικών δικτύων BBC, Sky και ITV, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορούσε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, πρωτίστως, και του Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας, δευτερευόντως. Το BBC έδωσε 316 έδρες στους Τόρις (από 302 στην προηγούμενη Βουλή), 239 στους Εργατικούς (256), 58 στο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (6), 10 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (56), από 2 στους Πράσινους (1) και το UKIP (4), ενώ 4 έδρες καταλαμβάνει το Κόμμα της Ουαλίας. Παράλληλα, το Ινστιτούτο YouGov έδωσε 284 έδρες στους Τόρις, 263 στους Εργατικούς, 48 στο SNP και 31 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ήταν μια Πέμπτη διαφορετική από τις άλλες. Δημοτικά σχολεία, εκκλησίες, κοινοτικά κέντρα, μέχρι και ένα τροχόσπιτο μεταμορφώθηκαν χθες σε εκλογικά κέντρα, τα οποία –50.000 στο σύνολό τους –θα υποδέχονταν τους 50 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα του Λονδίνου τους ψηφοφόρους υποδέχονταν μέλη των κομμάτων, όχι για να αλιεύσουν ψήφους της τελευταίας στιγμής, αλλά για να ελέγξουν πόσοι από αυτούς που έχουν «καπαρώσει» εμφανίστηκαν, τελικά, να ψηφίσουν. «Αν παρατηρήσουμε στους καταλόγους μας ότι κάποιος από αυτούς που έχουν δηλώσει νωρίτερα ότι θα ψηφίσουν το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει εμφανιστεί, θα του χτυπήσουμε την πόρτα να του το θυμίσουμε!» δήλωσε στα «ΝΕΑ» μια 55χρονη γυναίκα, μέλος του Συντηρητικού Κόμματος.

Οπως και πολλοί άλλοι βρετανοί πολίτες, έτσι και αυτή η γυναίκα με την τεράστια κονκάρδα των Τόρις στο πέτο ζει αυτή την ημέρα μάλλον χαλαρά: χαιρετά τα μικρά παιδιά που περνούν έξω από το τμήμα, χαζεύει μια λεμονιά, στήνεται για να βγάλει σέλφι με έναν ψηφοφόρο που της το ζητά. Ο αρχηγός της, όμως, δεν ήταν καθόλου χαλαρός.

Λίγο πριν ξημερώσει η ημέρα των εκλογών, ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόλαβε να στείλει μέσω του YouTube ένα τελευταίο μήνυμα στο εκλογικό σώμα: «Αν θέλετε να επιστρέψω στη δουλειά τη Δευτέρα και δεν θέλετε έναν Μίλιμπαντ, ο οποίος με τη στήριξη του SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας) θα καταστρέψει την οικονομία, τότε ψηφίστε για τους Συντηρητικούς σήμερα». Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν πρωτοτύπησε: το επιχείρημά του έχει γίνει καραμέλα στα στόματα των Τόρις τις τελευταίες εβδομάδες.

Πάντως, οι περισσότεροι ψηφοφόροι, ακόμη και υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος, δεν φάνηκαν να συμμερίζονται την ανησυχία του Κάμερον για την πιθανότητα μιας «συνταγματικά καταστροφικής» συνεργασίας ανάμεσα στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ και την αρχηγό του SNP Νίκολα Στέρτζον. «Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα το σενάριο αυτό, αλλά ακόμη κι αν είχα κάποιο λόγο να ανησυχώ, οι Σκωτσέζοι έχουν το δικαίωμα ψήφου στο Ουεστμίνστερ, κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Δημοκρατία έχουμε» είπε στα «ΝΕΑ» ο συνταξιούχος Μάικλ Χάρις, αφού έριξε την ψήφο του για τον Συντηρητικό υποψήφιο βουλευτή της περιφέρειάς του. Για τον ίδιο, όπως και για την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως δείχνουν αντίστοιχες δημοσκοπήσεις, προτεραιότητα στην επιλογή της ψήφου κόμματος έχει η οικονομία. «Εσείς στην Ελλάδα θα το καταλαβαίνετε αυτό καλύτερα από εμάς» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αυτοί που έδειχναν πιο ενθουσιασμένοι βγαίνοντας από τα εκλογικά κέντρα ήταν, φυσικά, οι πρωτάρηδες. Εξάλλου η νέα φεϊσμπουκική εφαρμογή «I’m a voter» και το αντίστοιχο hashtag στο twitter (#IVoted) έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο σε αυτές τις εκλογές –που κατά μεγάλο μέρος τους, έτσι κι αλλιώς, έχουν «διεξαχθεί» και μέσα από τα σόσιαλ μίντια.

«Εχει πολύ ενδιαφέρον» μου λέει χαρούμενα ο 19χρονος Μάθιου που ψήφισε για πρώτη φορά. «Μάλιστα, σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για άλλα κόμματα και πολιτικούς». Δεν τον ανησυχούν το κλίμα αβεβαιότητας και η πιθανότητα να βγει από τις κάλπες μια κυβέρνηση μειοψηφίας; «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι, καθώς μάλλον θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, τα κόμματα θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις από τις αρχικές προτάσεις που περιλαμβάνουν τα μανιφέστα τους, και αυτό δεν μου αρέσει για το κόμμα μου» είναι η απάντησή του.