Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Σάουθ Τάνετ, στη γενέτειρά του Κεντ, από τον υποψήφιο των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία.

Είναι ένα πλήγμα για το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου που καθίσταται ακόμη πιο οδυνηρό καθώς ο Νάιτζελ Φάραντζ είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του κόμματός του, αν δεν καταφέρει να εισέλθει στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ.

Οντως το μεσημέρι της Παρασκευής ο Φάρατζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος. Προσέθεσε πάντως, ότι ενδεχομένως να επαναδιεκδικήσει την αρχηγία του UKIP τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Είμαι ένας άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του», υπογράμμισε ο 51χρονος ευρωβουλευτής.

Πρόσθεσε, όμως, ότι θα «σκεφθεί αυτό το καλοκαίρι» αν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ, πρότεινε να αναλάβει την προσωρινή ηγεσία του κόμματος η αντιπρόεδρος του κόμματος Σουζάν Έβανς.

«Αισθάνομαι κάποια απογοήτευση αλλά αισθάνομαι επίσης εν μέρει καλύτερα απ΄ό,τι εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχω πάρει περισσότερες από δύο εβδομάδες διακοπών από τον Οκτώβριο του 1993. Θα ήθελα να απολαύσω το καλοκαίρι μου, να διασκεδάσω λίγο», είπε.

Το αποτέλεσμα αυτό «με ανακουφίζει από ένα τεράστιο βάρος, ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο ευτυχισμένος», είχε δηλώσει με σφιγμένο χαμόγελο και με τον «αέρα» του ηττημένου μετά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων που του έφραξαν για άλλη μια φορά τον δρόμο προς τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το UKIP αναμένεται να διατηρήσει μόνο έναν από τους δύο βουλευτές του στο Ουέστμινστερ, τον Ντάγκλας Κάρσγουελ, ο οποίος επανεξελέγη στο Κλάκτον (νοτιο-ανατολικά).

Το κόμμα, που συγκέντρωσε σχεδόν το 13% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, υπέστη σκληρό πλήγμα από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε έναν γύρο.

«Έχει έρθει η ώρα για μία ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο Φάρατζ, 51 ετών, συνιδρυτής του Ukip.