Οι Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή των Ελλήνων είναι δεκάδες στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το πρώτο εγχείρημα καταγράφεται το 1985, οπότε η ΝΔ καταθέτει την πρώτη πρόταση με αντικείμενο τη διερεύνηση θεμάτων τρομοκρατίας. Εκείνη την περίοδο είχε σημειωθεί έκρηξη σε ξενοδοχείο στον Εβρο όπου πραγματοποιούνταν συνδιάσκεψη του κόμματος, ενώ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΝΔ είχε βρεθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Αν και η σύστασή της συγκεκριμένης Επιτροπής απορρίφθηκε από το Σώμα, έδωσε το παρασύνθημα για να ακολουθήσει κύμα νέων προτάσεων και Εξεταστικών.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για τηλεφωνικές υποκλοπές και καταθέτουν ξεχωριστές μεν –σχεδόν ταυτόχρονες δε –προτάσεις σύστασης Εξεταστικής. Τελικά το προεδρείο και κατόπιν δι’ εγέρσεως ψηφοφορίας κάνει δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Την επόμενη δεκαετία ακολουθούν Εξεταστικές για τη διερεύνηση των σχέσεων του Γιώργου Κοσκωτά με πρόσωπα της δημόσιας ζωής, για τα Μιράζ αλλά και τις αγοραπωλησίες αεροσκαφών στην Ολυμπιακή.

Τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας κατηγορούνται συχνά ότι πέφτουν σε «επικοινωνιακά παιχνίδια με μικροκομματικά οφέλη». Σε πορίσματα (κοινά ή διαφορετικά από κάθε κόμμα) έχουν προχωρήσει οι Εξεταστικές που ανέλαβαν τη διερεύνηση υποθέσεων όπως της ΑΓΕΤ (1995), του Οτζαλάν (1999), των εξοπλιστικών TOR-Μ1 και TPQ (2004), του Βατοπεδίου (2008 και 2010), των δομημένων ομολόγων (2010), της Siemens (2010) και του ελλείμματος (2012).