Προβάδισμα στο γήπεδο της φαρμακοβιομηχανίας έχει η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης αρχίζει το 1924 όταν ο παππούς, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ανοίγει φαρμακείο στην οδό Πειραιώς.

Εκεί υφαίνουν τα σχέδιά τους τα τρία παιδιά του: ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας. Είκοσι επτά χρόνια μετά ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Για εκείνους που τον ξέρουν η κίνησή του δεν αποτέλεσε έκπληξη: «δύο είναι τα πάθη του» λένε, «το φάρμακο και ο Παναθηναϊκός». Τα ίδια πάθη πέρασαν και στο DNA του γιου του, Δημήτρη.

Παρότι ο ιδρυτής δεν μιλάει καν αγγλικά, αναλαμβάνει με ταχείς ρυθμούς τις αντιπροσωπείες μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκων.

Το 1971 η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται ΒΙΑΝΕΞ.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΒΙΑΝ ΑΕ, εταιρεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, πέρασε στις αρχές του περασμένου μήνα η γνωστή σειρά αναλγητικών – αντιπυρετικών Depon. H ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανέλαβε τη διανομή και προώθησή τους, συνάπτοντας συμφωνία με την Bristol-Myers-Squibb.

Τις επιτυχίες αυτές πιστώνεται ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας, αντιπρόεδρος του ΔΣ Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Ο πατέρας του Παύλος όπως και οι θείοι του Θανάσης και Κώστας συνεχίζουν πάντως να δίνουν καθημερινά το «παρών» στην εταιρεία.

Πρόκειται άλλωστε για τους «πατριάρχες» της ελληνικής βιομηχανίας. Οι ισχυροί άνδρες έχουν πάντα ανοιχτή επικοινωνία με τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τις δεκαετίες που μεσολάβησαν.

Τα χρόνια του Μνημονίου, στις δημόσιες συζητήσεις με τους πολιτικά ιθύνοντες τοποθετούνται δυναμικά παίρνοντας άτυπα την εκπροσώπηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), της οποίας κύριο προϊόν παραγωγής είναι τα γενόσημα.

Οσα εξελίχθηκαν τη 10η Σεπτεμβρίου 2013, κατά την εκδήλωση της ΠΕΦ στο Μπάντμιντον, είναι ενδεικτικά. Εκείνο το βράδυ ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης καταχειροκροτήθηκε για την ακόλουθη δήλωσή του: «Yπόσχομαι πως όταν φύγω από το υπουργείο θα έχω πουλήσει –με τις αποφάσεις μου, εννοείται –περισσότερα ποιοτικά γενόσημα φάρμακα από όσα βιβλία έχω πουλήσει στη ζωή μου». Η απάντηση ήρθε από τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά. «Δεν θέλω χρήματα, κύριε υπουργέ. Εχω λεφτά για μένα και για 15 γενιές μετά, αγωνίζομαι όμως για να έχουν δουλειά όσοι βρίσκονται εδώ».

Ενάμιση μήνα μετά, το σκηνικό αλλάζει άρδην: αιτία μια τροπολογία για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των επώνυμων γενοσήμων που παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βγαίνει μπροστά: κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πριμοδοτεί απροκάλυπτα συγκεκριμένες πολυεθνικές» και προειδοποιεί ότι «η αγορά θα κατακλυστεί από φθηνά ανώνυμα γενόσημα φάρμακα αμφίβολης ποιότητας». Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο 41χρονος επιχειρηματίας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά και μετεκλογικά επιμένει ότι η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη.

Στην κορυφή

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες η ΒΙΑΝΕΞ παραμένειστις πρώτες θέσεις μεταξύτων πλέον κερδοφόρωνεταιρειών στην Ελλάδα.

Το 2013 εμφάνισε κύκλο εργασιών 315,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν έχει προβεί σε περικοπές προσωπικού – απασχολεί συνολικά περισσότερους από 1.100 εργαζομένους – ενώ έχει διατηρήσει τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ κρίσης.