Χρειάστηκε περίπου 1,5 μήνα για να σχηματίσει κυβέρνηση και την ανακοίνωσε λίγο προτού ο πρόεδρος του Ισραήλ δώσει εντολή στον αρχηγό του επόμενου κόμματος. Ο λόγος για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα παραμείνει στην πρωθυπουργία, αλλά η πλειοψηφία του στην Κνεσέτ είναι οριακή και εύθραυστη.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι θα επιθυμούσε να έχει περισσότερες από τις 61 έδρες που ελέγχει στη Βουλή των 120 εδρών.

«Ένας αριθμός μεγαλύτερος από το 61 θα ήταν ένας καλύτερος αριθμός» δήλωσε στα ΜΜΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει και για κάτι καλύτερο.

Οι συνεργάτες του άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ανοίγοντας την πόρτα της κυβέρνησης στον κεντροδεξιό ηγέτη της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρζογκ, πιθανότατα προσφέροντας του το υπουργείο Εξωτερικών, χαρτοφυλάκιο που παραμένει ακόμη ανοιχτό.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο ακριβώς θα διαρκέσει αυτός ο συνασπισμός, αλλά δεν είναι βιώσιμος» δήλωσε ο Άμοτς Άσα-Ελ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Σάλμον Χάρτμαν, μια φιλελεύθερη ομάδα προβληματισμού.

«Θα είναι βραχύβιος, γεμάτος δυσκολίες και θα καταλήξει σε μια συμφωνία ενότητας με τον Χέρζογκ» πρόσθεσε.

Αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα συνεργασία, αναφέρει ο Ασα Ελ, είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις συνομιλίες που λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Ο Χέρζογκ, γόνος οικογένειας πολιτικών με τον πατέρα του να έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας και πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ενώ ο θείος του ήταν υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο απεσταλμένο στην κυβέρνηση Ομπάμα, που δείχνει εξοργισμένη από τις παρασκηνιακές πολιτικές του Νετανιάχου.

Την Τρίτη, ο Χέρζογκ απαξίωσε την ιδέα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού:

«Θα ήταν μια κυβέρνηση που ανεύθυνη, ασταθής, που δεν θα είχε καμιά πιθανότητα να κυβερνήσει. Δεν έχω καμία πρόθεση να υπηρετήσω ως τελευταίος τροχός της άμαξας για τον Νετανιάχου. Σκοπεύω να αντικαταστήσω τον Νετανιάχου και προτίθεμαι να ηγηθώ μιας δυναμικής αντιπολίτευσης».

Ο Νετανιάχου θα δυσκολευθεί επίσης να ελέγξει την κοινοβουλευτική συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα σε επίμαχα νομοσχέδια, όπως ένα που μπορεί να σφραγίσει την ταυτότητα του Ισραήλ ως έθνους-κράτους των εβραίων, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία στην αραβική μειονότητα της χώρας.

Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από το υπερεθνικιστικό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο του συνασπισμού δίπλα στο συντηρητικό κόμμα Λικούντ που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πολιτικές πηγές όμως ανέφεραν πως οι διαφωνίες του κεντρώου κόμματος Κουλάνου, άλλου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, ενδέχεται να καθυστερήσουν το νομοσχέδιο.

Στις συμφωνίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που σύνηψε ο Νετανιάχου με τους τέσσερις εταίρους του, δεν αναφέρονται οι Παλαιστίνιοι ούτε οι ειρηνευτικές συνομιλίες μαζί τους που κατέρρευσαν πριν ένα χρόνο.