Για έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) σε μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου κάνει λόγο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που εφιστά την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Με τα μηνύματα αυτά άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, μέσω των επίμαχων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι δράστες υπόσχονται στους παραλήπτες, άμεσα και εύκολα, μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε αποτελέσματα αγώνων ποδοσφαίρου, που υποτίθεται ότι γνωρίζουν.

Ζητούν από τους παραλήπτες να δημιουργήσουν προσωπικούς λογαριασμούς χρήσης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, όπου οι δράστες εμφανίζουν εικονικά μεγάλα χρηματικά ποσά υποτιθέμενων κερδών από προτεινόμενους αγώνες.

Για τη δήθεν εκταμίευση των κερδών αυτών ζητείται από τους πολίτες να καταθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς των δραστών, για την κάλυψη εξόδων όσων βοήθησαν στη διαδικασία και την επιτυχή πρόβλεψη.

Στα μηνύματα αυτά ως στοιχείο επικοινωνίας δίνεται μόνο μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι κάποιο τηλέφωνο.

Με αφορμή τη δράση αυτή επιτήδειων, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του Διαδικτύου:

*Να μην ανταποκρίνονται και να μην απαντούν σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.
*Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αφού, πέρα από τη δίωξη των δραστών, μπορεί να προκύψει και ποινική δίωξη σε βάρος τους.
*Να εξετάζουν την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων, πριν δημιουργήσουν οποιοδήποτε προσωπικό λογαριασμό.
*Να μην εμπιστεύονται στο Διαδίκτυο αγνώστους που υπόσχονται κέρδη.
*Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, ΑΦΜ κλπ) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς-pin numbers) κλπ.
  
Επιπλέον, συνιστάται στους χρήστες του Διαδικτύου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από