Χαμογελαστός και ήρεμος κατέφθασε το πρωί της Δευτέρας στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Μετώπου, στη Ναντέρ του Παρισιού, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο 86χρονος συνιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος κρίνεται από το Εκτελεστικό Γραφείο για τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές Απριλίου, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας την πεποίθησή του ότι οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων δεν ήταν παρά μία «λεπτομέρεια στην Ιστορία».

Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις του Λεπέν ήρθαν αμέσως μετά τη «υπέροχη επιτυχία» του Εθνικού Μετώπου στις νομαρχιακές εκλογές, κατά τα λεγόμενα της προέδρου και θυγατέρας του Μαρίν, η οποία δηλώνει έξαλλη με τη συμπεριφορά του πατέρα της. Ο ίδιος ο Λεπέν πάντως, κατά την άφιξη του τη Δευτέρα στα γραφεία του κόμματος, περιορίστηκε να εκφράσει την αμφιβολία του σχετικά με τη συμμετοχή του στην πειθαρχική διαδικασία. «Δεν πηγαίνω στο Εκτελεστικό Γραφείο, πηγαίνω στο Πολιτικό», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Από το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό τι μπορεί να σημαίνει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου για τον Λεπέν, τον άνθρωπο που επί τέσσερις δεκαετίες οικοδόμησε τη γαλλική Ακροδεξιά. Η κόρη του, σε πρόσφατες δηλώσεις της, έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι ο πατέρας της δεν θα πρέπει να μπορεί πλέον να ομιλεί εξ ονόματος του κόμματος. Ο Φλοριάν Φιλιπό, Νο2 αυτήν τη στιγμή στην ιεραρχία του κόμματος μετά τη Μαρίν Λεπέν, δραματοποίησε ακόμη περισσότερο την κατάσταση δηλώνοντας την Κυριακή ότι «όλα είναι πιθανά».

Αξιωματούχοι του κόμματός ωστόσο υποστηρίζουν ότι το 44μελές πολιτικό γραφείο, το οποίο θα αποφασίσει για την τύχη του Λεπέν, δεν μπορεί – ή εν πάση περιπτώσει θα αποφύγει – να του αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Σύμφωνα με τη Monde πάντως, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του – προκλητική ή διαλλακτική – ενώπιον των «κριτών» του.