Επιφυλακτικοί παραμένουν οι δανειστές ως προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως τις 11 Μαΐου, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά δεν είναι αρκετά και ο χρόνος πιέζει.

Πηγές τους εκτιμούσαν χθες ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει συνολική συμφωνία έως το κρίσιμο Eurogroup και ότι το πιθανότερο ορόσημο είναι το τέλος Μαΐου.

Στην καλύτερη περίπτωση, έλεγαν οι πηγές, εφόσον οι διαπραγματεύσεις από σήμερα στο Brussels Group εξελιχθούν θετικά, θα υπάρξει μια δήλωση του Eurogroup στις 11 Μαΐου η οποία θα επισημαίνει την πρόοδο. Με βάση αυτή τη δήλωση θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αποδεσμευθεί το 1,9 δισ. ευρώ της επιστροφής κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη συνέχεια, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία, θα μπορούσε να ξεκινήσει η κανονική εκταμίευση της δόσης, με βάση την ψήφιση προαπαιτούμενων δράσεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, συνολικής συμφωνίας και επικείμενης έναρξης της εκταμίευσης της δόσης, αξιωματούχος της ευρωζώνης υποστήριζε χθες ότι θα μπορούσε να αυξηθεί και το όριο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι ωστόσο πιθανόν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφασίσει ότι θα περιμένει την ψήφιση κάποιων προαπαιτουμένων προτού αυξήσει το όριο.

Από τις δηλώσεις αυτές των πηγών των δανειστών είναι φανερό ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά σε κλίμα καχυποψίας. «Εχει χαθεί πολλή εμπιστοσύνη» παραδέχονταν πηγές τους.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ. Ωστόσο ο αξιωματούχος της ευρωζώνης άνοιξε χθες παράθυρο για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο πακέτο αμέσως μόλις φανεί προοπτική συμφωνίας στην αξιολόγηση αυτήν. Οι δύο διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κινούνται παράλληλα και να ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου, είπε. Και αυτό προκειμένου το νέο πρόγραμμα να προλάβει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια των μελών της ευρωζώνης έως το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Προς το παρόν, πάντως, τα μέτωπα είναι ανοιχτά. «Είναι θετικό ότι ο κ. Χουλιαράκης μπαίνει στη διαπραγμάτευση, γιατί είναι ευκολότερη η επικοινωνία μαζί του. Ωστόσο, επί της ουσίας δεν εχει ακόμη γεφυρωθεί τίποτα» υποστήριζε χθες πηγή των θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους δανειστές, το δημοσιονομικό κενό –ακόμη και με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ –θα βρίσκεται στα 3 δισ. ευρώ. Με την εκτίμηση αυτήν διαφωνεί η κυβέρνηση. Οικονομικοί παράγοντες κατεβάζουν το κενό στο 1,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Κυρίως, όμως, οι πηγές των δανειστών έχουν επιφυλάξεις ως προς τα μέτρα που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά και το αν αυτά θα είναι αρκετά για μια θετική αξιολόγηση εκ μέρους τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι δεν βλέπει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αν οι Ελληνες δεν κάνουν μια πολύ σημαντική κίνηση σε κρίσιμους τομείς, όπως οι συντάξεις και η αγορά εργασίας «Πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος» είπε. Και σε μια έκφραση που δείχνει το κλίμα το οποίο επικρατεί στις σχέσεις των δύο πλευρών συμπλήρωσε: «To Eurogroup θέλει να δει να πληρώνεται το πολιτικό κόστος».

Στίγμα υποχωρήσεων

Κινήσεις υπαναχώρησης σε συντάξεις και φόρους ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να περικοπούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, π.χ. άνω των 300 ευρώ, καθώς και μια «ενδιάμεση» λύση στο θέμα της καταβολής της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Παρότι δεν θέλει να αποσύρει από το τραπέζι το συγκεκριμένο μέτρο, δεν είναι και διατεθειμένη να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία εξαιτίας του.

Ανοιχτή σε όλες τις συζητήσεις για τον ΦΠΑ φέρεται εξάλλου η κυβέρνηση, καθώς ορισμένα στελέχη της είναι ακόμη και υπέρ του ενιαίου συντελεστή 15%, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία.