Για τους ψύχραιμους φιλάθλους (όσο υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα), ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η ομάδα της σεζόν. Και ο Γιάννης Πετράκης ο τεχνικός της χρονιάς. Αήττητος ο ΠΑΣ με τους ισχυρούς, σοβαρός και άξιος ο προπονητής του, χωρίς φωνές που αρέσουν μεν σε ένα κοινό φανατικό, αλλά απογοητεύουν την πλειοψηφία του κόσμου. Χθες έσκασε η είδηση που όλοι ανέμεναν: στα Γιάννινα θα πορευτούν και τούτη τη σεζόν χωρίς αδειοδότηση, άρα ακόμη και να μπει η ομάδα στα πλέι οφ θα δώσει τη θέση της στον επόμενο. Δίκαιο; Με βάση τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ, ουδεμία αντίρρηση.

Είναι, όμως, εντελώς άδικο για τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή, όσους δουλεύουν σκληρά και φροντίζουν να ξεπηδούν ταλέντα που αναπληρώνουν τους (πολλούς) που αποχωρούν. Σε όλους αυτούς τους παίκτες τι θα πουν οι διοικητικοί; Πώς θα εξηγήσουν την αδυναμία τους να βελτιώσουν την εικόνα της εταιρείας, να κλείσουν τις τρύπες και συνεπώς να μπορέσουν οι αθλητές να κυνηγήσουν το όνειρό τους; Σκληρό, πολύ σκληρό ως εξέλιξη. Και φυσικά είναι απορίας άξιον γιατί εδώ και περίπου τρία χρόνια, παρά τις περικοπές και τη μείωση του μπάτζετ, τα προβλήματα παραμένουν και αδυνατεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να αδειοδοτηθεί. Στα βράχια έριξαν την ομάδα, δυστυχώς.

Θα κριθεί στα χαρτιά

Εχοντας ως δεδομένο ότι η Νίκη Βόλου υποβιβάστηκε σχεδόν μετά το τέλος του πρώτου γύρου, ο ΟΦΗ έχασε ποδοσφαιριστές και δεν κρατήθηκε ούτε με τεχνητές αναπνοές και ο ΠΑΣ δεν θα διεκδικήσει εισιτήριο για την Ευρώπη, εύλογο είναι το ερώτημα: τι ακριβώς κρίθηκε στους αγωνιστικούς χώρους σε αυτό το πρωτάθλημα; Για να είμαστε ακριβείς, δύο θέσεις που οδηγούν στη Β’ και μία που εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο κρίθηκαν ή κρίνονται μέσω αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων. Ε, αυτό δεν λέγεται ακριβώς ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Το μυστικό της αδειοδότησης

Τελικά ο Πανιώνιος, που δεν έκανε καν τα χαρτιά για να εξασφαλίσει άδεια, μοιάζει με τον πλέον έξυπνο της ιστορίας. Ούτε άγχη ούτε τίποτα. Απλώς περιορισμός στις μεταγραφές. Το έχουν ξανακάνει στη Νέα Σμύρνη, συμβιβάζονται με τα άδεια ταμεία, φτιάχνουν τα οικονομικά τους, ποντάρουν στα νιάτα και σε ένα πλάνο που υπηρετούν απαρεγκλίτως. Αλλά το μείζον ερώτημα σχετίζεται με το γιατί απαιτούνται προϋποθέσεις και χαρτιά όταν όλοι παίρνουν θέση στην αφετηρία του πρωταθλήματος; Με άδεια ή χωρίς.

Ηταν αυτή απάντηση;

Η ΕΣΑΠ, διοργανώτρια Αρχή στο βόλεϊ, απάντησε χθες στα όσα υποστήριξε ο Ολυμπιακός για τη μη διενέργεια ελέγχων ντόπινγκ στο πρωτάθλημα. Τι είπε; Οτι «έχει πράξει τα δέοντα και τα προβλεπόμενα από την προκήρυξη για την ομαλή και διαφανή διεξαγωγή του πρωταθλήματος». Εννοεί, προφανώς, ότι ζήτησε να γίνουν έλεγχοι, αλλά δεν πλήρωσε. Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αντιντόπινγκ κοντρόλ στο εγγύς μέλλον και πώς θα αντιδράσουν οι ελεγκτές.

Νέο σκηνικό

Με όλες τις εξελίξεις που τρέχουν στις δικαστικές αίθουσες, ένα είναι το σίγουρο. Το νέο πρωτάθλημα θα αρχίσει σε εντελώς άλλο τοπίο. Ποια πρόσωπα θα πρωταγωνιστούν θα το δούμε προσεχώς. Κάποιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα, όπως ο κ. Κομπότης για παράδειγμα, που ούτε στη συνεδρίαση της Λίγκας θα μπορεί να λάβει μέρος την επόμενη εβδομάδα. Οσο για την ΕΠΟ, μπορεί και εκεί να έχουμε αλλαγές στελεχών.

Πολωνία

Θύμιζε άτι με τις επελάσεις του όταν φορούσε τη φανέλα της Γιουβέντους. Ο Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ είναι πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και χθες, μαζί με τη δήμαρχο της Βαρσοβίας, Αννα Γκρόνκιεβιτς-Βαλς, φωτογραφίστηκαν με το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ.Ο τελικός θα διεξαχθεί (27 Μαΐου) στην πατρίδα τους.