Στα υπό διαμόρφωση πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αμερική. Σήμερα στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του επίσημη συμμετοχή σε τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου μόλις έξι μήνες μετά την πρώτη Σύνοδο που έγινε στο Κάιρο, ενώ ο Ν. Κοτζιάς στις 12 Μαΐου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα. Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν να θεσμοθετήσουν την εν λόγω συνεργασία, ενώ δεν κρύβουν ότι μελλοντικά (μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ) θα ήθελαν και τη συμμετοχή του Ισραήλ στην τριμερή με την Αίγυπτο.

Οσον αφορά την Αθήνα, βασικός στόχος της συνεργασίας με το Κάιρο είναι να κινηθούν κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θέμα ευαίσθητο που δύσκολα, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, θα προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή και της Τουρκίας στην όποια οριοθέτηση.

Για τη Λευκωσία, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν αυτή που επέμεινε για τη διεξαγωγή δεύτερης Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, η συνεργασία με το Κάιρο είναι μήνυμα προς την Τουρκία ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη και αυτός περνά μέσα από το Κάιρο.

Για το Κάιρο, η Διακήρυξη της Λευκωσίας που θα υπογραφεί σήμερα από στους Αλ. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Α.Φ. αλ Σίσι δεν αναμένεται να ξεφύγει πολύ από τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και έδινε στον Αλ Σίσι την έξωθεν καλή μαρτυρία για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τόσο χρειάζεται στα μάτια των Ευρωπαίων, χωρίς όμως να δεσμεύει την Αίγυπτο στο θέμα της ΑΟΖ.

Η Τουρκία. Δεδομένης της ενόχλησης που είχε εκφράσει η Τουρκία για τη μη συμπερίληψή της στην τριμερή με την Αίγυπτο, οι τρεις πλευρές (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) αναμένεται να στείλουν μήνυμα ότι η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών της περιοχής.