Η καθημερινότητα στο Κοινοβούλιο δεν σταματά να κρύβει εκπλήξεις –ούτε και παρατράγουδα. Η χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην Ολομέλεια έγινε η αφορμή ώστε να δοθεί μια νέα παράσταση κοινοβουλευτικού σουρεαλισμού με πρωταγωνιστές τόσο τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά όσο και το τρίδυμο Βορίδη – Γεωργιάδη – Ν. Παππά.

Η Βαγενά μάλλον ζήλεψε παλαιότερη κίνηση του Παύλου Χαϊκάλη (από του βήματος της Βουλής είχε πατήσει το κουμπί στο δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι του προκειμένου να ακουστούν διά μικροφώνου οι αντιμνημονιακές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά) και της Λιάνας Κανέλλη (συμβολικά είχε ανεβάσει στο βήμα μια φραντζόλα και λίγο γάλα για να αποδείξει ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ ετησίως για να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα) και προχώρησε σε μια κίνηση που αιφνιδίασε άπαντες. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, κρύβοντας σε μια μεγάλη τσάντα ένα CD player. Τίποτα δεν πρόδιδε την τελική πρόθεσή της. Αρχικά επιτέθηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους είχε συγκρουστεί λίγη ώρα νωρίτερα κατά την έναρξη της ομιλίας του Βαγγέλη Βενιζέλου. «Σεβασμό σε όλους» τους είχε φωνάξει πλησιάζοντας τα ορεινά έδρανα του ΠΑΣΟΚ και από το βήμα εξήγησε το σκεπτικό της, κατηγορώντας τους για «μεγάλη αγένεια» –κάνουν φασαρία όταν μιλούν συνάδελφοι άλλων κομμάτων και μένουν ήσυχοι μόνο όταν μιλάει ο πρόεδρός τους.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε αμέσως μετά. Oχι, αν και θα ταίριαζε στην περίσταση, δεν έβαλε το τρανζίστορ να παίξει τη «Χαμηλή πτήση» του Λουκιανού Κηλαηδόνη αλλά ηχητικό με τη φωνή του προέδρου της ΠΡΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, την ώρα που έπεφτε το μαύρο στην ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον ξεκαθάρισε ότι θα ήθελε να κάνει κάτι που δεν ξέρει αν επιτρέπεται στη Βουλή, «αλλά πείτε ότι μιλάω εγώ, ότι είναι συνέχεια της φωνής μου το ντοκουμέντο που θα ακούσετε». Κατέθεσε μάλιστα το CD και στα πρακτικά της Βουλής.

Το ρεύμα της Μέρκελ. Οι σειρές του δεύτερου τόμου του σουρεαλιστικού μανιφέστου που γράφεται από τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας και στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο δεν τελειώνουν εδώ. Τα βιώματα του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ –ως κυβερνητικοί βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή –φαίνεται πως έχουν χαραχθεί βαθιά στη μνήμη τους. Με εκπληκτικά αντανακλαστικά λοιπόν επιτίθενται στη σημερινή κυβέρνηση και σχεδόν αυτόματα επιστρέφουν τις ίδιες κατηγορίες που δέχθηκαν τότε, χρησιμοποιώντας ακόμη και τις ίδιες λέξεις. «Μας αποδίδατε τον χαρακτηρισμό μερκελιστές. Υποθέτω ότι διευρύνθηκε το συγκεκριμένο ρεύμα μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού» είπε ο Μάκης Βορίδης, καλωσορίζοντας από καρδιάς «την κυβέρνηση στον ρεαλισμό». «Και εσείς στον μερκελισμό ήρθατε, οπότε μη μας δουλεύετε» φώναξε ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας το προεκλογικό «go back Μέρκελ» του Αλέξη Τσίπρα.

«Μερκελισμός, κύριε Βορίδη, είναι να λες «ουδείς αναμάρτητος». Οχι να πηγαίνεις ενώπιον της καγκελαρίου και να λες για κατοχικό δάνειο, Siemens και λάθος πολιτική. Αυτό είναι συνέπεια και προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και προς τη λαϊκή εντολή. Αυτό εσείς δεν το κάνετε» απάντησε ο Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση ταυτίζεται με τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης. Επεται συνέχεια στην επόμενη συνεδρίαση.