Αυτή η ταινία δεν είναι μια κλασική αφήγηση για το Ολοκαύτωμα. Κι αυτό επειδή πρωταγωνιστικό πρόσωπο θα είναι ο αρνητής της γενοκτονίας των Εβραίων, ο ιστορικός Ντέιβιντ Ιρβινγκ. Ο Τομ Γουίλκινσον που θα τον υποδυθεί (τελευταία τον είδαμε ως Λίντον Τζόνσον στο «Selma») και η Χίλαρι Σουάνκ βρίσκονται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το δραματικό φιλμ «Denial» που βασίζεται στο βιβλίο της Ντέμπορα Λίπσταντ «Η ιστορία σε δίκη: Μία ημέρα στο δικαστήριο με έναν αρνητή του Ολοκαυτώματος», το οποίο κυκλοφόρησε το 2005.

Η Σουάνκ θα υποδυθεί την αμερικανίδα καθηγήτρια και ιστορικό Ντέμπορα Λίπσταντ, που ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με τον βρετανό ιστορικό Ντέιβιντ Ιρβινγκ όταν εκείνος μήνυσε την ίδια και τον εκδοτικό οίκο Penguin για δυσφήμηση. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Λίπσταντ στο βιβλίο της «Αρνούμενοι το Ολοκαύτωμα», που κυκλοφόρησε το 1993, χαρακτήρισε τον Ιρβινγκ «οπαδό του Χίλτερ» και τον κατηγόρησε για «παραποίηση στοιχείων με στόχο να καταλήξει σε αστήρικτα συμπεράσματα». Από την πλευρά του, ο απολογητής των Ναζί έκανε λόγο για δημοσίευμα – λιβελογράφημα και προσέφυγε εντέλει στα βρετανικά δικαστήρια.

Καθώς μάλιστα το δικαστικό σύστημα της Βρετανίας ρίχνει το βάρος στην απόδειξη της αλήθειας από την πλευρά του κατηγορουμένου, η ταινία παρουσιάζει την προσπάθεια της Αμερικανίδας και των δικηγόρων της ν’ αποδείξουν ότι το Ολοκαύτωμα είναι πραγματικό γεγονός και πως ο Ιρβινγκ παραποίησε τα ιστορικά δεδομένα για τους δικούς του ιδεολογικούς σκοπούς. Αλλωστε, στην κατάθεσή του ο ίδιος υποστήριξε ότι στο Αουσβιτς δεν υπήρξαν ποτέ θάλαμοι αερίων καθώς και ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν γνώριζε τίποτε έως το 1943 για το σχέδιο εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού στην Ευρώπη (πρόκειται για τη γνωστή «γραμμή άμυνας» και των εγχώριων νοσταλγών ότι υπογραφή του Χίτλερ δεν έχει βρεθεί πουθενά).

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Μικ Τζάκσον (γνωστός από τον «Σωματοφύλακα» και το «Ηφαίστειο»), την παραγωγή οι Γκάρι Φόστερ και Ρας Κράσνοφ για λογαριασμό της εταιρείας τους Krasnoff/Foster Entertainment, ενώ συμμετέχει και η εταιρεία BBC Films, θυγατρική του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα που ασχολείται με την παραγωγή ταινιών.

Στις πρώτες τους δηλώσεις οι παραγωγοί ανέφεραν πως «πρόκειται για μια δυνατή ιστορία σχετικά με τη νομική και προσωπική μάχη της Ντέμπορα Λίπσταντ που πολέμησε για να υπερασπιστεί τη φιλαλήθεια των ιστορικών γεγονότων». Συνεχίζοντας τόνισαν πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σβήνει την ιστορία διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και το υπέροχο σενάριο του Ντέιβιντ Χέαρ υφαίνει ένα συναρπαστικό ταξίδι».