Ενώ οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και εταίρων βρίσκονται σε δύσκολο σημείο και ο προβληματισμός έχει αναζωπυρωθεί, το γερμανικό Spiegel επικαλείται γνώση εσωτερικού εγγράφου εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιπτώσεις σε ενδεχομένο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο non paper προβλέπεται υπερπληθωρισμός και αναγκαστική λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος διάχυσης για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θεωρείται ελεγχόμενος.

Το γερμανικό περιοδικό σε δημοσίευμά του το Σάββατο αναφέρει ότι στο non paper το ΔΝΤ προτείνει στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου, να «μην συνδέσει σε καμία περίπτωση» το νέο εθνικό νόμιμσα με το ευρώ, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε ισχυρή υποτίμηση και να ενισχύσει έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας -πράγμα όμως που θα εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι το έγγραφο εργασίας αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη, η ελληνική Κεντρική Τράπεζα θα πρέεπι να παρέμβει αποφασιστικά με αυστηρό στόχο για τον πληθωρισμό που θα επιβάλει με δραστικά μέτρα στο μέτωπο των επιτοκίων.

«Η αυστηρή νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνοδεύεται από αποφασιστική πολιτική λιτότητας, μόνο έτσι θα μπορεί να αποκτήσει αξιοπιστία το νέο νόμισμα» γράφει, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, το έγγραφο.

Οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη αποτιμώνται ως ελεγχόμενες. Για τις ευαίσθητες χώρες (δηλαδή, Πρτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία) θα χρειαστούν τείχη προστασίας και να τεθούν σε ετοιμότητα κεφάλαια για αγορά ομολόγων τους, κάτι όμως που θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ήδη με τα υπάρχοντα μέσα του ESM και τα νέα εργαλεία που έχει αναγγείλει η ΕΚΤ.