Τουλάχιστον 115 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 172 έχουν ακρωτηριαστεί στην Υεμένη από την έναρξη, στις 26 Μαΐου, της εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η σουνιτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών πολιτοφυλακών Χούτι, ανακοίνωσε την Παρασκευή η UNICEF.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF Κριστόφ Μπουλιεράκ δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι από τα 115 παιδιά, τα 64 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών και 26 από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί ή από νάρκες.

Εβδομήντα ένα παιδιά σκοτώθηκαν στη βόρεια και 44 στη νότια Υεμένη.

Όμως ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί γίνονται ακόμη επαληθεύσεις, δήλωσε ο Μπουλιεράκ.

Η UNICEF ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 140 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από τις ένοπλες οργανώσεις αφότου ξεκίνησε η αναζωπύρωση της βίας.

Στις 9 Απριλίου, ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη Ζιλιέν Χαμέις, είχε εξηγήσει πως το ένα τρίτο των μαχητών ενόπλων οργανώσεων είναι παιδιά (κάτω των 18 ετών).

Η κατάσταση εξηγείται κυρίως για πολιτιστικούς λόγους σε μία χώρα όπου «η επίδειξη του ανδρισμού περνά μέσα από τον χειρισμό των όπλων», ανέφερε.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι (άμαχοι και μαχητές) έχουν σκοτωθεί από τις 19 Μαρτίου στην Υεμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 551 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις 26 Μαρτίου στην Υεμένη.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (PAM) του ΟΗΕ ελπίζει ότι θα παράσχει βοήθεια σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Όμως η έλλειψη καυσίμων μπορεί να υπονομεύσει τις δραστηριότητες του PAM, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του οργανισμού του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς, η οποία εκτιμά πως ο οργανισμός διαθέτει ακόμη «αποθέματα έκτακτης ανάγκης για λίγο παραπάνω από δύο εβδομάδες».

«Είναι προφανές πως θα πρέπει να εισαγάγουμε [καύσιμα] το ταχύτερο» δήλωσε.