Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρακτική της κατεπείγουσας διαδικασίας με την οποία εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρύθμιζε θέματα ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο ΔΣΑ θεωρεί ότι δεν δόθηκε στους αρμόδιους φορείς ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση επί των διατάξεων του, διατάξεων που θίγουν καίρια και σύνθετα ζητήματα απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για το οποίο ο ΔΣΑ κάνει λόγο έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους.

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει την εκδοθείσα ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που ανέφερε ότι δεν κλήθηκε να εκφράζει τις θέσεις του επί του νομοσχεδίου για την ποινική και σωφρονιστική πολιτική (αποφυλακίσεις κρατουμένων, κ.λπ.).

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση-απάντηση στον ΔΣΑ, επισημαίνει ότι «η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρ’ ότι κλήθηκε, απουσίασε από τη Βουλή».

Αντίθετα «μια πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο».

Ακόμη, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στην συνέχεια τέθηκε σε διαβούλευση και τελικά εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία.

Αντίθετα, προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «μια πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο» και «η συντριπτική πλειονότητα των φορέων επικρότησε το νομοσχέδιο».

Ακόμη, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές». Δηλαδή, κάλυψε «μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε «σπουδή»».

Επίσης, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι «οι θάνατοι στις φυλακές, οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και οι συνεχείς καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν άφηναν κανένα περιθώριο περίσκεψης και καθυστερήσεων», αντίθετα «επέβαλαν άμεση δράση».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης καταλήγει:«Το δικηγορικό σώμα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ειδικότερα, έχουν επιδείξει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόσφατο δελτίο Τύπου προφανώς δεν αποτελεί στροφή, αλλά μια παρένθεση στην παράδοση αυτών των αγώνων».