Χαμηλούς τόνους, παρά τις αντιρρήσεις τους, κράτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων του Δημοσίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα διαθέσιμα των ΟΤΑ. Αντίθετα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση –με κύριους εκπροσώπους τον προεδρεύοντα Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και τον Αδωνη Γεωργιάδη αντίστοιχα –ανέβασαν τον πολιτικό υδράργυρο στο κόκκινο, δίνοντας συνέχεια στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα.

Ολα άρχισαν όταν ο βουλευτής της ΝΔ ρώτησε τους κοινωνικούς φορείς αν είναι ασφαλές να επενδυθούν τα χρήματά τους σε εβδομαδιαία ρέπος όταν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλά για δημοψήφισμα. Και κατέληξαν με τον Αδωνη Γεωργιάδη να φωνάζει «θα με αφήσετε να τελειώσω ή θα μου πετάξετε καμιά μολότοφ;» και τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο να του απαντά ότι «εδώ δεν είναι η δική σας παιδική χαρά, όλοι από τη ΝΔ έχουν κρατήσει στάση και ήθος που βοηθά τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, με την είσοδό σας δημιουργείτε κλίμα».

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΤτΕ. Οσον αφορά την ΠΝΠ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμών της Τραπέζης της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι τα διαθέσιμα των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος με τόκο 2,6%. Ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος διαβεβαίωσε πως με αυτό τον τρόπο δεν χάνονται χρήματα αφού ισχύει η αρχή «ένα ευρώ βάζεις, ένα ευρώ παίρνεις», δηλαδή κανείς δεν θα πάρει λιγότερα από όσα έβαλε, ενώ θα πάρει υψηλότερο επιτόκιο.
Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους φόβους των αυτοδιοικητικών λέγοντας ότι θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους αν κάνουν προγραμματισμό δαπανών. Συγκεκριμένα είπε ότι «θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δώσουμε το 10% του ποσού που έχει διαθέσει ένας φορέας», εξηγώντας ότι μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί άμεσα, μεσοβδόμαδα ή μέσα σε μια – δυο μέρες, ένα μεγάλο ποσό δεν θα μπορεί να διατεθεί από την ΤτΕ αφού θα έχει επενδυθεί στα ρέπος που λήγουν στο τέλος κάθε εβδομάδας.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα χρήματα δεν τοποθετούνται στον λογαριασμό για το Κοινό Κεφάλαιο που υπάρχει στην ΤτΕ από τον οποίο χρησιμοποιούνται για ομόλογα και άλλες επενδύσεις, αλλά σε λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν μόνο για ρέπος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επίσης προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη με την οποία το πέναλτι από το «σπάσιμο» των χρημάτων των φορέων που έχουν ήδη προθεσμιακούς λογαριασμούς, θα το επωμίζεται το κράτος.

Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε τις εξελίξεις με την αξιοποίηση των διαθεσίμων των πανεπιστημίων στην ΤτΕ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης. Οπως ανέφερε, οι επιχορηγήσεις στα ΑΕΙ έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ φέτος δεν έχουν λάβει ούτε μία. «Οι πρυτάνεις κατανοούν τη δύσκολη θέση, τα πάντα όμως είναι σε δύσκολη θέση, λόγω μειώσεων και μη καταβολών των επιχορηγήσεων. Δεν θα αντέξουμε μέχρι το καλοκαίρι. Τα χρήματα δεν επαρκούν» συμπλήρωσε.

«Προσωρινός χειρισμός»

Θετική εμφανίστηκε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου, λέγοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί προσωρινό χειρισμό για να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν σκόπιμα δημιουργήσει οι δανειστές μας». Πρόσθεσε επίσης πως «όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον της κοινωνίας και του λαού».