Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει  να οδηγήσουν τη διεθνή τάξη και το διεθνές σύστημα προς μια κατεύθυνση περισσότερης δικαιοσύνης δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι η Κίνα θα βάλει τέλος στην επιβολή δασμών για το 97% των εισαγωγών που προέρχονται από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Κάλεσε δε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να στηρίξουν η μια την άλλη ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι δηλώσεις έγιναν χθες Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ασίας και της Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα.
 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο, γνωστός ως Τζοκόουι, ανέφερε ευθέως ότι η πίστη πως θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα μπορούν να λύσουν τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα αποτελεί «ξεπερασμένη ιδέα που πρέπει να αλλάξει».

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα διεθνής οικονομική τάξη στην οποία θα συμμετέχουν νέες, ισχυρές αναπτυσσόμενες οικονομίες, ανέφερε.

Ο Σι συμφώνησε με τον Ουιντόντο για την ανάγκη να τηρήσουν οι πλουσιότερες χώρες τις δεσμεύσεις τους και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες χωρίς να ζητούν δεσμεύσεις.

Οι ηγέτες ορισμένων από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου ζήτησαν τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης που θα βασίζεται στα κοινά τους συμφέροντα και όχι στους «παρωχημένους», όπως τους χαρακτήρισαν, θεσμούς που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ταμείο των 40 δισ. δολαρίων του Δρόμου του Μεταξιού και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων σε Υποδομές (ΑΙΙΒ) θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ασίας και της Αφρικής, ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από