Την οδύνη του εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τους συγγενείς δύο δυτικών μελών οργανώσεων αρωγής που κρατούνταν όμηροι από την Αλ Κάιντα, έναν Αμερικανό και έναν Ιταλό, οι οποίοι σκοτώθηκαν από λάθος κατά την διάρκεια μιας αμερικανικής επιχείρησης στην μεθόριο ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Θα σκεφτούμε τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν την τραγωδία και από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι αναλαμβάνει «πλήρως την ευθύνη» για την επιχείρηση αυτή και πρόσθεσε ότι «είναι μια σκληρή και πικρή αλήθεια ότι στην ομίχλη του πολέμου εν γένει και στον αγώνα μας (κατά) των τρομοκρατών συγκεκριμένα, λάθη, ορισμένες φορές θανάσιμα λάθη, μπορούν να προκύψουν».

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι έχει διατάξει την πλήρη επανεξέταση της υπόθεσης, αλλά όπως σημείωσε η επιχείρηση αυτή ήταν πλήρως συνεπής με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

«Λυπάμαι βαθύτατα γι’αυτό που συνέβη. Εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αποχαρακτήρισε ορισμένες από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αυτής ώστε οι οικογένειες των θυμάτων να μπορέσουν να μάθουν τι συνέβη.

«Ως σύζυγος και ως πατέρας, δεν τολμώ να φανταστώ την οδύνη που αισθάνονται σήμερα οι οικογένειες Γουάινσταϊν και Λο Πόρτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφήνοντας έναν βαθύ αναστεναγμό.

Λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ένας αμερικανός και ένας Ιταλός που κρατούνταν όμηροι της Αλ Κάιντα στην μεθόριο μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν σκοτώθηκαν κατά λάθος τον Ιανουάριο σε μια αμερικανική αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Η επιχείρηση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Αμερικανός γιατρός Γουόρεν Γουάινσταϊν και ο Ιταλός Τζιοβάνι Λο Πόρτο, είχε επίσης αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αμερικανού ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, του Άχμαντ Φαρούκ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Άλλο ένα μέλος της Αλ Κάιντα, ο Άνταμ Γκάνταν σκοτώθηκε επίσης, πιθανόν σε ξεχωριστή επιχείρηση, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ είχαν στόχο ένα συγκρότημα της Αλ Κάιντα, στο οποίο πίστευαν ότι δεν υπήρχαν άμαχοι, και η επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δύο δυτικοί όμηροι πιστεύεται ότι προκάλεσε τον θάνατο επικίνδυνων μελών της Αλ Κάιντα, σημείωσε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μετά τη δήλωσή του.