Στη μνήμη των περίπου 800 θυμάτων του ναυαγίου της 19ης Απριλίου στα ανοικτά της Λιβύης τελέστηκε την Πέμπτη στη Μάλτα, επικήδεια τελετή, μπροστά από τα φέρετρα των 24 προσφύγων, οι σωροί που κατάφεραν να περισυλλέξουν οι αρχές.

Τα 24 φέρετρα, στα οποία δεν αναγράφονταν ονόματα αλλά αριθμοί, είχαν τοποθετηθεί στην σειρά σε ένα μεγάλο κόκκινο χαλί κάτω από μια τέντα που είχε στηθεί για την περίσταση κοντά στο νεκροτομείο του δημόσιου νοσοκομείου Mater Dei.

Παρόντες στην τελετή ήταν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Μάλτας, η πρόεδρος της Μάλτας Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μάσκατ, όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ελληνίδα υπουργός Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Μετά την 45λεπτη τελετή την οποία τέλεσαν ο επίσκοπος του νησιού Γκόζο Μάριο Γκρες και ο ιμάμης Μοχάμεντ Ελ Σάντι ακολούθησε σιγή λίγων λεπτών υπό τους ήχους μιας άρπας.

«Δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, τη ζωή τους, γνωρίζουμε μόνον ότι ήθελαν να γλιτώσουν από μια απελπιστική κατάσταση και να βρουν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Γκρες.

Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ελ Σάντι ευχαρίστησε τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να σώζουν τις ζωές των προσφύγων. Αυτό που συνέβη, σημείωσε, θα πρέπει να αφυπνίσει για την τύχη των μεταναστών.

Με τα θύματα αυτά ανήλθε σε 1.800 ο αριθμός των προσφύγων που έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής φέτος στην Μεσόγειο.

Υπό τη σκιά των θυμάτων οι ηγέτες των «28» της ΕΕ συμμετέχουν την Πέμπτη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη προκειμένου να αποφασιστούν κοινές ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.