Ενας πρώην καθηγητής Φυσικής, ιδιαίτερα ευφυής και δεινός ρήτορας, ο Αμπού αλ Αφρι, γνωστός και ως Αμπού Σούγιαα είναι ο προσωρινός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Φήμες, τις οποίες επιβεβαίωσε την Τρίτη η Guardian, θέλουν τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σοβαρά τραυματισμένο έπειτα από αεροπορική επιδρομή από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, τον περασμένο Μάρτιο, σε συνοικία στη Νινευή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αξιωματούχος στο Ιράκ, ο οποίος συνδέεται με την οργάνωση των τζιχαντιστών, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι στην αρχή υπήρχε η αντίληψη ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους θα υπέκυπτε στα τραύματα του και γι’ αυτό ηγετικά στελέχη της οργάνωσης σχεδίαζαν τότε τη διάδοχη κατάσταση. Αν και σταδιακά παρουσιάζει βελτίωση, ο Αλ Μπαγκντάντι δεν ελέγχει – τουλάχιστον επί καθημερινής βάσεως – την οργάνωση.

Τον ρόλο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον σύμβουλο της ιρακινής κυβέρνησης Χισάμ αλ Χασίμι, έχει αναλάβει πλέον ο Αμπού αλ Αφρι, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει εγκατασταθεί στη Μοσούλη, στο προπύργιο της οργάνωσης. Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ο ιρακινός σύμβουλος κάνει λόγο για έναν χαρισματικό ηγέτη, αυτοαποκαλούμενο αντιπρόσωπο του Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σταδιακά ανέλαβε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οργάνωση – ίσως πιο σημαντικό και από του ίδιου του ηγέτη.

«Ναι, ο Αλ Αφρι (που το όνομά του σημαίνει «πρόσωπο της γης») είναι πιο σημαντικός από τον Αλ Μπαγντάντι, πιο έξυπνος και με καλύτερες σχέσεις», υπογραμμίζει ο Αλ Χασίμι στο Newsweek. «Είναι δεινός ρήτορας, με μεγάλο χάρισμα. Ολα τα ανώτερα στελέχη του ISIS πιστεύουν ότι έχει τη σοφία του τζιχάντ και πολλές ικανότητες στην ηγεσία και τη διοίκηση», προσθέτει.

Αν και λίγα είναι γνωστά για τον Αλ Αφρι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν το 1998, προτού γίνει ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ενώ έχει δεκάδες δημοσιεύσεις και θρησκευτικές μελέτες στο βιογραφικό του. Θεωρείται επίσης πως υπήρξε προσωπική επιλογή του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος το 2010 τον διόρισε εμίρη της οργάνωσης στο Ιράκ.

Τον περασμένο Ιούλιο, η βρετανική Telegraph έφερνε στο φως το «υπουργικό συμβούλιο» του Ισλαμικού Κράτους, στο οποίο ο Αλ Αφρι περιγράφεται ως «γενικός συντονιστής στις υποθέσεις των μαρτύρων και των γυναικών».