Η αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τη συνάντηση του Βερολίνου και η πρόοδος στο Βrussels Group βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση την Πέμπτη και με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Σύμφωνα και με όσα ανέφερε νωρίτερα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ την επίσπευση των διαδικασιών που θα φέρουν μια λύση ώς το τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από την επόμενη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητούσε δέσμευση από την πλευρά του Βερολίνου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τη στιγμή που η Αθήνα έχει τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.

Η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πάρει μια «πολιτική απόφαση» που θα επιφέρει τον «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση έχει μεν παρουσιάσει σημεία πρόοδου, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω συγκλίσεις σε θέματα που «σκοντάφτουν» πάνω στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Το στίγμα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε. Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Η πλευρά των εταίρων, ωστόσο, πέρα από την επωδό ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ότι δεν αναμένεται λύση στο αυριανό Eurogroup, αλλά μια αποτίμηση της κατάστασης και της πρόοδου των διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν στον έλληνα ομόλογό τους, που βρίσκεται από χθες στη Ρίγα της Λετονίας, ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο την λήψη αποφάσεων στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η 11η Μαΐου έχει τεθεί από τους εταίρους ως το επόμενο χρονικό ορόσημο για μια συμφωνία.