Ενας εκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως τεχνοκράτης ικανός να βγάλει τη Φινλανδία από την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η οικονομία της τα τελευταία τρία χρόνια, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Ο 53χρονος Γιούχα Σιπίλα όμως θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς το κεντρώο κόμμα του κέρδισε 49 από τις 200 έδρες και έτσι θα χρειασθεί συμμάχους.

Ο Σιπίλα δήλωσε χθες ότι έχει διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής συνεργασίας με το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών. «Εχω προσωπικά εμπιστοσύνη στον ηγέτη του Κόμματος των Φινλανδών Τίμο Σόινι, πρόκειται για μια πραγματική επιλογή» είπε σε δημοσιογράφους. Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά.

Ο Σιπίλα, ο οποίος τάσσεται υπέρ τους παγώματος των μισθών και των περικοπών των δημόσιων δαπανών, κέρδισε τον φιλοευρωπαίο πρωθυπουργό και υποστηρικτή της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει κίνητρα για την οικονομία των 220 δισ. ευρώ που έχει η χώρα, δημιουργώντας έτσι 200.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην επόμενη δεκαετία, και ότι θα προωθήσει φιλικούς προς τις επιχειρήσεις φορολογικούς νόμους.

Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη το Ελσίνκι έμεινε στο πλευρό της Γερμανίας, όμως η οικονομία της έχει πληγεί σημαντικά. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα λιτότητας ύψους 6 δισ. ευρώ έως το 2019 ώστε να μη φθάσει το χρέος της χώρας το 70% του ΑΕΠ. Ο φινλανδός πρώην επίτροπος για την οικονομική πολιτική της ΕΕ Ολι Ρεν – που αναμένεται να είναι υπουργός στη νέα κυβέρνηση – δήλωσε χθες: «Ηρθε η ώρα τα κόμματα να επικεντρωθούν στο να διορθώσουμε την οικονομία μας και να σταματήσουν να μαλώνουν για την Ελλάδα».