Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν άλλοτε μπροστά το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και άλλοτε τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης και καθώς έχουν μείνει πλέον 17 ημέρες για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βρετανία, οι διεκδικητές της εξουσίας καταφεύγουν σε διάφορα μέσα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ψηφοφόρους να ρίξουν «ψήφο τακτικισμού» προκειμένου να εμποδίσουν το Εργατικό Κόμμα να αναδειχθεί πρώτο.

Απευθυνόμενος σε όσους υποστηρίζουν άλλα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Φάρατζ ζήτησε να μη χαραμίσουν τις ψήφους τους αλλά να υποστηρίξουν τους Τόρις ώστε μια πιθανή συμμαχία των Εργατικών με τους Εθνικιστές Σκωτσέζους «να μην εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή οι Εργατικοί φέρεται να συγκεντρώνουν 36% έναντι 33% των Συντηρητικών, όμως μια άλλη χθεσινή δημοσκόπηση δίνει 34% στους τελευταίους και 30% στους πρώτους. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που εμφανίζουν τα κόμματα τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Η υποστήριξη για το ξενοφοβικό UKIP του Φάρατζ παραμένει στο 13% ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση με τους Συντηρητικούς συγκεντρώνουν 10%.

Ο γρίφος της αυτοδυναμίας. Λόγω του εκλογικού συστήματος στη Βρετανία, οι αναλυτές θεωρούν πως οι Τόρις χρειάζονται προβάδισμα 7 – 9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Εργατικών για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 326 εδρών, ενώ οι τελευταίοι, χάρη στον τρόπο με τον οποίο είναι μοιρασμένες οι περιφέρειες, χρειάζονται προβάδισμα 3 μονάδων και να μη σημειωθούν μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων.

Χαρακτηρίζοντας την επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Νίκολα Στέρτζεον ως πολιτικό «που παίρνει ομήρους» και θα απαιτήσει «περισσότερο δανεισμό, περισσότερους φόρους και περισσότερο κοινωνικό κράτος», ο Κάμερον είπε: «Ψηφίστε UKIP ή Φιλελεύθερους Δημοκράτες και θα οδηγήσετε τον Εντ Μίλιμπαντ και τη Στέρτζεον ένα βήμα πιο κοντά στο να βυθίσουν τη χώρα μας στο χάος». Στέλεχος των Τόρις διευκρίνισε ότι «ζητάμε από τους ψηφοφόρους να μας δανείσουν την ψήφο τους».

Οι εκκλήσεις αυτές δείχνουν τον λυσσαλέο αγώνα που δίνουν οι Συντηρητικοί για να παραμείνουν στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Και καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι αμφίρροπες, δεν λείπει και η ανησυχία μέσα στους Τόρις. Ανώτερα στελέχη τους έχουν αρχίσει ήδη να συγκρίνουν την ηγεσία τους με τους αποτυχημένους στρατηγούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντως, καθώς κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν δείχνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, η Στέρτζεον παρουσίασε χθες τα σχέδιά της για αύξηση των δημοσίων δαπανών, με στόχο να ανατρέψει τα πέντε χρόνια λιτότητας. Οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές προβλέπεται να σαρώσουν στη Σκωτία και να πάρουν σχεδόν όλες τις έδρες των Εργατικών, εμφανίζοντας ανάκαμψη από την ήττα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πέρσι. Αναμένεται να αναδειχθούν τρίτο κόμμα, όμως η Στέρτζεον δήλωσε χθες ότι επιθυμεί να προωθηθούν αλλαγές που θα είναι επωφελείς για όλους τους πολίτες της Βρετανίας.

Εμφύλιος στο κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Διχασμένα φαίνεται ότι είναι τα στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τη μετεκλογική τους στάση. Ο ηγέτης τους και αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί είτε με τους Τόρις είτε με τους Εργατικούς, αλλά ο βουλευτής του Αντριου Τζορτζ δεσμεύθηκε ότι άλλη συνεργασία με τους Συντηρητικούς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει.