Στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στα τέλη του μήνα, θα τοποθετηθούν από σήμερα τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προ του κινδύνου να μείνουν απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν φαίνεται να οδηγείται άμεσα σε απόφαση εκταμίευσης δόσης, η κυβέρνηση κατέφυγε στη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων στην κεντρική τράπεζα και από κει στα ταμεία του Δημοσίου.

Στην Πράξη γίνεται αναφορά σε «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», αποκαλύπτοντας το μέγεθος της πίεσης.

Προς το παρόν, από την υποχρέωση εξαιρούνται τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών των φορέων για το προσεχές δεκαπενθήμερο καθώς και αυτά που έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τέλος, εξαιρούνται οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι θυγατρικές τους και όσες ετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση.

Η κίνηση αυτή σώζει την κατάσταση, αλλά όχι για πολύ. Υπολογίζεται ότι από το Δημόσιο λείπει περίπου 1 δισ. ευρώ για να κλείσει τον μήνα και ακριβώς τόσα είναι τα διαθέσιμα των φορέων, πλην ασφαλιστικών ταμείων. Αλλα περίπου 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και αυτά αν δεν οδηγηθεί σύντομα σε αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση. Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 763 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Τα κεφάλαια που θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος θα διοχετευθούν στο υπουργείο Οικονομικών μέσω ρέπος εβδομαδιαίας διάρκειας με επιτόκιο 2,4%.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική, ενώ ο περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε την κατάθεση προσφυγής εναντίον της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση έχει επιπτώσεις και για τις τράπεζες, αφού σε αυτές είναι κατατεθειμένα τα διαθέσιμα των φορέων που θα αποσυρθούν.

ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας ενδεχομένως φτάνουν έως τον Ιούνιο είπε χθες ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να κλείσει η συμφωνία νωρίτερα για να πληρωθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις της χώρας.

Ο κ. Τόμσεν μίλησε στην εφημερίδα «Handelsblatt» για πολύ μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, που μας δίνει ελπίδες. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις απέχουν από τον στόχο και απαιτείται μεγαλύτερη ορμή.

Στην Αθήνα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούσαν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση επί τρεις ημέρες και επί πολλές ώρες κάθε ημέρα, κάτι που δείχνει ότι συντελείται πρόοδος. Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν, πάντως, ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αν οι δανειστές επιμείνουν σε αυτά που θεωρούμε κόκκινες γραμμές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, σύγκλιση σημειώνεται στα εξής σημεία:

n Πρωτογενές πλεόνασμα: η κυβέρνηση θέλει να μειωθεί ο στόχος στο 1,2%-1,5% για φέτος, ενώ οι δανειστές έχουν υποχωρήσει έως το 2%.

n Εσοδα από ιδιωτικοποιήσεις: συζητείται μια ενδιάμεση λύση μεταξύ τού να κατευθύνονται εξ ολοκλήρου για τη διαγραφή χρέους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ή για το Ασφαλιστικό όπως θέλει η κυβέρνηση.

Υπάρχει όμως ακόμη απόσταση όχι μόνο σε Ασφαλιστικό και εργασιακά αλλά και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μεγάλα καρτέλ.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. Μεταξύ των δανειστών πάντως επικρατεί πάντα κλίμα ανησυχίας και πιέσεων. Ο γάλλος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, όπως είπε, και ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή ώστε να πείσει η κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι ο Πρωθυπουργός, με το υψηλό ποσοστό αποδοχής του, μπορεί να οδηγήσει τον λαό του στο μέλλον παίρνοντας βραχυπρόθεσμα κάποια σκληρά μέτρα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι σε περίπτωση Grexit η κρίση θα μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη. Σε ασφυξία ενδέχεται να οδηγηθούν και οι τράπεζες. Οπως είπε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ στη «Figaro», οι ελληνικές τράπεζες μπορεί σύντομα να μην έχουν επαρκή ενέχυρα για να δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και μέσω του ELA.