Χαμηλά κρατά η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της σημερινής συνάντησης του αφεντικού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που καταφθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και με ατζέντα το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish ή Greek Stream –όπως θέλουμε να τον ονομάσουμε.

Στον απόηχο της διάψευσης από τη Μόσχα πως επίκειται συμφωνία για προκαταβολή 3-5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα έναντι μελλοντικών εσόδων από τη συμμετοχή της στον αγωγό, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επιχειρούσε χθες να ρίξει τους τόνους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίσκεψη Μίλερ να μη συνοδευτεί από υπογραφή κάποιας συμφωνίας για την υλοποίηση του έργου.

«Είμαστε ακόμη στο στάδιο των ζυμώσεων με τους Ρώσους, ενώ περιμένουμε να δούμε και τι κομίζουν. Θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες για το σχέδιο του αγωγού, τη χρηματοδότησή του, καθώς και τα ζητήματα που έθεσε η κυβέρνηση στη Μόσχα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση για τις τιμές του φυσικού αερίου» έλεγε χαρακτηριστικά πηγή προσκείμενη στον κ. Λαφαζάνη.

ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Ούτως ή άλλως, το πλαίσιο της συμφωνίας παραμένει αρκετά ομιχλώδες, το έργο κατασκευής του αγωγού πρώιμο και η «ενόχληση» Βρυξελλών και ΗΠΑ για τα ανοίγματα της Ελλάδας προς τη Μόσχα είναι πλέον πασιφανής. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι χθες, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του ταξιδιού του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά του ρωσικού γίγαντα για αθέμιτες πρακτικές και υπερβολική τιμολόγηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες και προμηθεύει με φυσικό αέριο.