Προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των αεροπορικών εταιρειών που θα επιχειρούν το καλοκαίρι από τον διεθνή αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναμένεται να παρουσιαστούν κυρίως λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης των αεροσκαφών.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν παραχωρηθεί (εκμισθωθεί) ακόμα στον αερολιμένα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο εφεδρικός διάδρομος της Πολεμικής Αεροπορίας και ο χώρος της ΜΟΜΑ που χρησιμοποιείται για την στάθμευση των αεροσκαφών.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στη συνάντηση της οποίας βασικό θέμα ήταν εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου εν όψει της τουριστικής περιόδου, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης,οι βουλευτές Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης, Β. Κεγκέρογλου, Σπ. Δανέλλης, Σ. Βαρδάκης και Μιχ. Κριτσωτάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης.

Στη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα της εκπόνησης μελέτης επέκτασης προς Βορρά του αεροσταθμού, ενώ διερευνήθηκαν οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης της ίδιας μελέτης και της κατασκευής του έργου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός βλέπει θετικά την πρόταση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) που προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη και την κατασκευή επέκτασης της αίθουσας, προϋπολογισμού 6-7 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δυσμενής εξέλιξη είναι ότι, όπως προέκυψε από την συζήτηση, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Μεταφορών προς το υπουργείο Άμυνας, για το θέμα της παραχώρησης στον αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» των χώρων του ΣΕΑΠ και της 126 Σμηναρχίας Μάχης (ΣΜ).
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως ανέφερε ο Χρ. Σπίρτζης στην Βουλή, από το 2014 έχουν αποδοθεί 7 νέες θέσεις στάθμευσης πολιτικών αεροσκαφών σε χώρο της 126 ΣΜ, με τις οποίες ο αερολιμένας Ηρακλείου διαθέτει πλέον συνολικά 24 θέσεις στάθμευσης μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών και 4 για μικρότερα αεροσκάφη.
Σε ο, τι αφορά τον τομέα ελέγχου των αποσκευών, η ΥΠΑ εκπονεί ήδη τεχνική μελέτη και μελέτη προδιαγραφών για τη μεταφορά των ακτινοσκοπικών μηχανημάτων στο υπόγειο του Αερολιμένα Ηρακλείου, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση μέχρι να υλοποιηθεί η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου των αποσκευών, σύμφωνα με την υφιστάμενη τεχνική μελέτη.

Σε εξέλιξη είναι και η εκπόνηση μελέτης του έργου «Ανατολική Επέκταση του Αεροσταθμού στον ΚΑΗΚ», η οποία εκπονείται από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με δικούς του μελετητές.

Σε αυτό το τμήμα της επέκτασης, συνολικού εμβαδού περίπου 1.200 τμ, θα εξυπηρετούνται σε δύο επίπεδα κατά προτεραιότητα οι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατασκευή του έργου από την ΥΠΑ.