Η Ευρώπη είναι συλλογικά ένοχη επειδή αφήνει εκατοντάδες μετανάστες να πεθαίνουν στη Μεσόγειο, δηλώνει ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Σε αυτή την υπόθεση, η Ευρώπη είναι ένοχη επειδή απέτυχε να βοηθήσει ένα πρόσωπο σε κίνδυνο. Αυτό είναι ντροπή μας» δήλωσε ο Κουσνέρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, χρησιμοποιώντας τη νομική περιγραφή ενός αδικήματος που τιμωρείται από τη γαλλική νομοθεσία.

«Πριν απ’ όλα ας χαράξουμε μια γραμμή ζωής για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πνίγονται δημιουργώντας έναν ευρωπαϊκό στόλο διάσωσης για τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα σκάφος διάσωσης για κάθε χώρα» είπε ο Κουσνέρ.

Έως και 700 μετανάστες εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από την ανατροπή του σκάφους που τους μετέφερε στη Μεσόγειο, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρώπη να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις κατά των μεταναστών και να βρει χρήματα για να τους υποστηρίξει, καθώς η αναταραχή στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή επιδεινώνει την κρίση.

Ο Φαμπρίς Λεγκέρι, εκτελεστικός διευθυντής της συνοριακής υπηρεσίας ελέγχου της ΕΕ, Frontex, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL πως από την έναρξη του προγράμματος προστασίας των συνόρων «Τρίτων» την 1η Νοεμβρίου, η υπηρεσία του έχει βοηθήσει στη διάσωση του ενός τρίτου όλων των διασωθέντων στη Μεσόγειο.