«Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Πιρς ότι θα είναι «βαθιά μη φιλική ενέργεια» η απελευθέρωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17Ν Σάββα Ξηρού.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του κ. Πιρς.

Σημειώνουν ότι η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση, ενώ τονίζουν πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις.

Επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διευκρινίζουν ότι βάσει αυτού, για μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων -και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Υπογραμμίζουν ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό, ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι».

Ειδικά για τον Σάββα Ξηρό, επισημαίνουν ότι πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%, ενώ σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησής του. Τονίζουν μάλιστα ότι η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό.

Όπως ανέφεραν, ο Πρωθυπουργός του εξήγησε τον νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών.

Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Σε κατ’ οίκον κράτηση ο Ξηρός

Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό.

«Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σε ερώτηση για την «αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού» επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.

Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση, αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.