Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δήμαρχοι στις κυβερνητικές προτάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, βάσει των οποίων καλούνται να βρουν χώρους φιλοξενίας ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα.

Αγκάθι, όπως αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) παρουσία της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, υπήρξε το γεγονός πως οι δήμοι καλούνται όχι μόνο να εντοπίσουν τους χώρους, αλλά να αναλάβουν και το κόστος λειτουργίας τους.

Κοινή πεποίθηση όλων των αιρετών είναι πως όλοι οι δήμοι πρέπει να «βάλουν πλάτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να γίνει αναλογική κατανομή των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Ωστόσο, ήταν σαφείς πως δεν είναι διατεθειμένοι να κόψουν πόρους από κοινωνικές δράσεις, όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ και άλλα προγράμματα για να καλύψουν τη λειτουργία των χώρων φιλοξενίας.

«Το Μεταναστευτικό λόγω του μεγέθους του αποτελεί ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος, που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Κι όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, που μίλησε για προσωρινό σχέδιο εξάμηνης διάρκειας το οποίο απαιτείται να καλυφθεί από μέσα των δήμων. «Να αποδείξουμε ότι έχουμε δώσει τα πάντα κι ότι έχει σημάνει εθνικός συναγερμός προκειμένου η χρηματοδότηση που θα πάρει η χώρα να είναι επαρκής» ανέφερε η υπουργός και τότε δεσμεύτηκε να ενισχυθούν μέσω της χρηματοδότησης αυτής οι δήμοι. «Οταν ζητάμε αλληλεγγύη από τις ευρωπαϊκές χώρες και δίκαιη κατανομή, αυτή την αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύουμε και στο εσωτερικό της χώρας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.