Απορία, δυσφορία αλλά και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην Αρχιεπισκοπή η πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που διατυπώνει με επιστολή που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με την οποία το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας θα πρέπει να συζητηθεί με την ενεργοποίηση της επιτροπής διαλόγου για τα θέματα Εκκλησίας – κράτους.

Πηγές της Αρχιεπισκοπής σημείωναν χθες, εκφράζοντας μάλιστα τον προβληματισμό τους, πως η πρόταση του Πρωθυπουργού για συζήτηση του θέματος στη συγκεκριμένη επιτροπή αποτελεί ένα βήμα πίσω στα όσα έχουν γίνει έως τώρα σε συνεργασία με το κράτος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, από το καλοκαίρι του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά με την Αρχιεπισκοπή είχαν συμφωνήσει τη συνεκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Είχε συσταθεί μάλιστα εταιρεία γι’ αυτόν τον σκοπό, η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ (ΕΑΕΑΠ), στην οποία θα μετέχει κατά 50% το ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% η Αρχιεπισκοπή. Οσο για τα έσοδα, το 50% εξ αυτών θα αποδιδόταν στην Αρχιεπισκοπή και θα χρησιμοποιούνταν για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο και το υπόλοιπο 50% στο Δημόσιο.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. Αυτό που επισημαίνεται από την Αρχιεπισκοπή είναι πως το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας είχε μπει σε μια ρότα, καθώς η εταιρεία ήταν έτοιμη να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, όπως λένε, τώρα μ’ αυτή την πρόταση το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας ουστιαστικά υποβαθμίζεται. Αντί να προχωρήσουν οι πράξεις με τη δραστηριοποίηση της εταιρείας, «ξαναγυρνάμε στα λόγια», αφού το θέμα προτείνεται να συζητηθεί στην επιτροπή για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί τον κ. Ιερώνυμο για την αναφορά που έκανε σε συνέντευξή του το Μεγάλο Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα προτείνει για το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας «την άμεση ενεργοποίηση επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασής σας».

Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, το 2011, και ασχολείται γενικώς με θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, όπως για παράδειγμα με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία ή την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Είχε συνεδριάσει στο παρελθόν περισσότερες από 5 φορές υπό την προεδρία του εκάστοτε υπουργού Παιδείας (Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου) με τη συμμετοχή μητροπολιτών από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κρήτης. Γι’ αυτό μάλιστα από την Αρχιεπισκοπή εκφράζεται έκπληξη γιατί ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ενεργοποίηση» της επιτροπής από τη στιγμή που ήταν ενεργή και λειτουργούσε.

ΑΝΑΣΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή «μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας».