Εκπτωση για τα βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόκειται να ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στη συνάντησή του με τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Οπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, σε ό,τι αφορά στα βεβαιωμένα πρόστιμα θα ζητηθεί να υπάρξει κάποια έκπτωση καθώς είναι «ένα ποσό που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ηδη καταβάλαμε 200 εκατ. ευρώ και έρχονται και νέες πληρωμές». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα αιτηθεί έκπτωση αφού σε ανάλογη διαδικασία θα μπει και η Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει πρόστιμο πλέον του 1 δισ. ευρώ.
Το ύψος των συνολικών προστίμων που βαρύνουν την Ελλάδα ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τους καταλογισμούς που ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για τη δραστική μείωσή τους και θα αιτιολογηθεί βάσει στοιχείων η αδυναμία να ανακτηθούν τα ανάλογα ποσά από αγρότες και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς πολλές από αυτές ήταν ενώσεις-φαντάσματα.

ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα αφορούν σε πέντε υποθέσεις και ζητείται η ανάκτηση των ποσών από τους αγρότες εντόκως. Οι σημαντικότερες είναι το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη» που κατορθώθηκε να περιοριστεί από τα 421 εκατ. στα 327 εκατ. ευρώ, το «πακέτο Κοντού», το 2008, για το οποίο ζητείται η ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ και η τρίτη υπόθεση αφορά σε ποσό 465 εκατ. ευρώ από διάφορες περιπτώσεις της περιόδου 1982-1989. Παράλληλα, στον επίτροπο Χόγκαν θα τεθεί το ζήτημα της παράτασης στην εφαρμογή του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Ο λόγος είναι «η χαμηλή απορρόφηση του προγράμματος που φθάνει το 74%, όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 95%» είπε ο κ. Αποστόλου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε και τους δύο νέους γενικούς γραμματείς, τον Δημήτρη Γελαλή και τον Χαράλαμπο Κασίμη, οι αρμοδιότητες των οποίων αφορούν την αγροτική πολιτική και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, αντίστοιχα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από