Στο Βελιγράδι έφτασε, αργά χθες το βράδυ, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς, μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να επιτρέψει την προσωρινή αποφυλάκισή του για να υποβληθεί σε θεραπεία.
Όπως αναφέρουν σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο Χάτζιτς, μετά την άφιξή του στη σερβική πρωτεύουσα αναχώρησε για το σπίτι του, στο Νόβι Σαντ.

Ο δικηγόρος του Ζόραν Ζιβάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου έφτασε γύρω στις 11 το βράδυ στο Βελιγράδι, από το Άμστερνταμ.

Οπως δήλωσε ο Ζ. Ζιβάνοβιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο πελάτης του δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το Νόβι Σαντ και κάθε μέρα θα δέχεται την επίσκεψη αστυνομικών, οι οποίοι και θα δίνουν αναφορά στο Δικαστήριο της Χάγης.
«Ο Χάτζιτς θα πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι του από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί κι αν χρειαστεί να δει κάποιον γιατρό, η μετακίνησή του θα είναι ελεγχόμενη και θα ενημερώσουμε σχετικά το Δικαστήριο (ICTY)» ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας για τη συνεργασία με το ICTY Ρασίμ Λιάγιτς, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Ο Γκ. Χάτζιτς δεν θα μπορεί να έρθει σε επαφή με μάρτυρες ή θύματα και θα πρέπει, επίσης, να παραδώσει το διαβατήριό του στις σερβικές Αρχές.

Τον Νοέμβριο του 2014, ο Χάτζιτς διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και κατόπιν αυτού το ICTY αποφάσισε να ανάψει το «πράσινο φως» για την προσωρινή αποφυλάκισή του προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία. Βάσει της απόφασης που ελήφθη, θα πρέπει να επιστρέψει στη Χάγη τον προσεχή Μάιο, αν και η ακριβής ημερομηνία επιστροφής του αποτελεί «διαβαθμισμένη πληροφορία».

Το κόστος ταξιδιού και θεραπείας του Γκ. Χάτζιτς θα καταβληθεί από τη Σερβία, η οποία κι έχει την υποχρέωση εντοπισμού και σύλληψής του σε περίπτωση που προσπαθήσει να διαφύγει.

Το κατηγορητήριο της Χάγης για τον Γκόραν Χάτζιτς, που αφορά εγκλήματα πολέμου και παραβίαση των νόμων και του εθιμικού δικαίου του πολέμου, εκδόθηκε στις 4 Ιουνίου 2004.
Επί επτά χρόνια ήταν καταζητούμενος και συνελήφθη τελικά στις 20 Ιουλίου 2011 και δύο ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στη Χάγη. Η δίκη του άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2012 και διεκόπη στις 20 Οκτωβρίου 2014, λόγω των προβλημάτων υγείας του κατηγορούμενου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από