Είμαστε Ελληνες και τους Γερμανούς δεν τους πολυσυμπαθούμε. Ειδικά εσχάτως. Τον συγκεκριμένο ωστόσο μόνο να τον λατρέψεις μπορείς. Για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, για το αλέγκρο του χαρακτήρα του, για τους πανηγυρισμούς στο πέταλο όταν η ομάδα του σκοράρει. Για τα κιλά μπίρα που καταναλώνει όταν τον λούζουν στις μεγάλες επιτυχίες οι ποδοσφαιριστές του και εκείνος το απολαμβάνει ρουφώντας με λαχτάρα. Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός προπονητής. Είναι ο επόμενος μετά τον Ζοζέ Μουρίνιο που μπορεί και να ιντριγκάρει. Που καταφέρνει να δημιουργεί πολλούς φίλους αλλά μαζί και κάμποσους επικριτές. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτοί που τον χαρακτηρίζουν είναι αλήθεια ότι τον λατρεύουν.

Το να πετυχαίνει ένας προπονητής το ιδανικό κλίμα στα αποδυτήρια, ουδέποτε (και για τον οποιονδήποτε) ήταν μία κατάσταση εύκολη. Ο Κλοπ σε όλη τη διάρκεια της ώς σήμερα καριέρας του ως τεχνικός υπήρξε φιλαλήθης, ειλικρινής και ενωτικός. Το πετύχαινε με τρόπο που δεν άγχωνε τους ποδοσφαιριστές του. Εφεύρισκε τακτικές που τους άρεσαν, τους προσέγγιζε με μεθόδους οι οποίες έπειθαν αλλά συνάμα και εξιτάριζαν, κατάφερνε να είναι ευρηματικός και απρόβλεπτος.

Ξεσπάσματα χαράς

Τον οδηγούσε το πάθος του για επιθετικό αλλά και πειθαρχημένο παιχνίδι, όσο κι αν ο ίδιος αρκετές φορές διακατέχεται από συναισθήματα που τον οδηγούν σε ξεσπάσματα χαράς ή απογοήτευσης, πάντοτε σε συνάρτηση με αυτό που συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Συνιστά κατόρθωμα για έναν προπονητή να διατηρεί όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα ενωμένο και μαζί ικανοποιημένο. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο και αθλητικά ωραίο όταν οι παίκτες γουστάρουν να παίζουν για έναν συγκεκριμένο τεχνικό. Και αυτό, τουλάχιστον έως σήμερα, ο Κλοπ το κατάφερε απολύτως και στα δύο ζητούμενα. Ο 47χρονος προπονητής είναι πρωτίστως οπαδός της Ντόρτμουντ. «Δεν είχα χρόνο να ενημερώσω την ομάδα. Θα τους μιλήσω αργότερα. Δεν φεύγω πάντως από αυτό τον κόσμο. Εχω κάνει ήδη κράτηση για τρία εισιτήρια διαρκείας της επόμενης σεζόν» είπε κατά την αποχαιρετιστήρια αναφορά του. Θα ήθελε να το κάνει με έναν τίτλο, αυτό όμως που συμβαίνει φέτος στην Ντόρτμουντ είναι νομοτελειακό. Είναι η σεζόν της φθοράς και η απόδειξη ότι ο κύκλος του Κλοπ στη συγκεκριμένη ομάδα έκλεισε.

Κοιτάζει μπροστά

Πρέπει να προχωρήσει σε κάτι άλλο, να δημιουργήσει κάτι καινούργιο το οποίο και θα φέρει τη σφραγίδα του. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, όταν είδε τα δύσκολα και η Ντόρτμουντ βρέθηκε μέχρι και στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Μπουντεσλίγκα, φρόντισε να δείξει ότι δεν άξιζε να πέσουν άδοξα οι τίτλοι τέλους της παρουσίας του στον πάγκο, αφού ήθελε να ψάξει και να βρει τις λύσεις. Η ομάδα αναγεννήθηκε, πραγματοποίησε βαθμολογική αναρρίχηση και πλέον διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ως κύριος, κάθε φορά που βγάζει και το καπέλο του στους παίκτες του, στον κόσμο και στους αντιπάλους του όταν αισθανθεί ότι το αξίζουν, ψάχνει πλέον κάτι καινούργιο και αποχωρεί. Περιμένουν η Μίλαν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο καλύτερος ας (τον) κερδίσει.

Με τρία ευρώ γαμπρός

Η ημέρα ήταν χθες ηλιόλουστη στην Κομοτηνή και ο σύμβουλος στρατηγικής της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κριστιάν Καρεμπέ, θεώρησε ότι προσφερόταν για να περιποιηθούν τα γένια του! Ετσι, άφησε την αποστολή των Ερυθρολεύκων και συνοδευόμενος από τον Ε’ αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Δημήτρη Αγραφιώτη επισκέφθηκαν παραδοσιακό κουρείο και αφέθηκε στα χέρια μουσουλμάνου μπαρμπέρη. Με τρία ευρώ ο γάλλος βετεράνος έγινε γαμπρός!