«Δεν νομοθετούμε υπό ομηρία ή υπό καθεστώς εκβιασμού. Επρόκειτο για δεσμεύσεις μας που διατυπώθηκαν και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» απάντησε ο υπερυπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στη Βουλή σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την κριτική της αντιπολίτευσης που καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι νομοθετεί υπό το φόβο των καταληψιών.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου επανέλαβε ότι στόχος του νομοσχεδίου που καταργεί τις φυλακές τύπου Γ είναι η βελτίωση των συνθηκών μέσα στις φυλακές.

«Όμως εμείς ακούμε από την ΝΔ κραυγές τρομοϋστερίας με στόχο την καλλιέργεια φόβου και πανικού» είπε η Κατριβάνου και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντί να σταθεί αρωγός σε ανήμπορους και άρρωστους ανθρώπους «επιλέγει την τρομολαγνεία». Καταλόγισε μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο Ποτάμι ότι ακολουθούν τον ίδιο δρόμο όξυνσης.

Σφόδρα αντίθετος στο νομοσχέδιο ήταν ο εισηγητής της ΝΔ που στράφηκε και προσωπικά κατά του παριστάμενου υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

«Νομίζω ότι ο κ. Παρασκευόπουλος λόγω του πανεπιστημιακού του ρομαντισμού προκαλεί τις οικογένειες των θυμάτων από τρομοκρατία» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό. «Ασεβείτε κατά του κράτους όταν καταγγέλλετε την πολιτεία ως ηθικό αυτουργό της τύφλωσης του Σάββα Ξηρού». «Θα μείνετε στην ιστορία ως υπουργό καθ υπόδειξη των τρομοκρατών και των κουκουλοφόρων» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Παρασκευόπουλο να απαντήσει αν έχει αποδείξεις ότι οι τρομοκράτες έχουν μετανοήσει και τον προκάλεσε να πει ποια θα είναι η ευθύνη του αν υπάρξουν στο μέλλον άλλες δολοφονίες.

Ο κ. Κικιλίας χαρακτήρισε πρόκληση την υπουργική τροπολογία που όπως είπε αποφυλακίζει τους συγγενείς των «πυρήνων της φωτιάς».

«Μήπως φέρετε και άλλη για την απελευθέρωση του Κουφοντίνα για τον οποίο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από σωφρονιστικό υπάλληλο να κλείσει το παράθυρο του κελιού για να μην κρυώσει ο τρομοκράτης» ανέφερε δεικτικά.

Για επιλεκτικές ευαισθησίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός.

Αντίθετος με τις διατάξεις για την απελευθέρωση τρομοκρατών λόγω αναπηρίας ήταν και ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας.

Χαρακτήρισε τη ρύθμιση φωτογραφική όπως και εκείνη με την οποία τίθενται σε κατ΄ οίκον περιορισμό συγγενείς ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις.

Σε ότι αφορά τις καταλήψεις ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει την αντιπολίτευση και να πράξει τα αυτονόητα ως κυβέρνηση. «Αφήστε τον Γιάννη Πανούση να κάνει τη δουλειά του» κατέληξε.

Τον έντονο προβληματισμό του για την αποφυλάκιση αναπήρων εξέφρασε και ο κυβερνητικός βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. «Προσοχή μην γεμίσουμε με ανάπηρους κατάδικους» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατά της κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ αλλά και κατά των «φωτογραφικών» ρυθμίσεων ήταν και η Φώφη Γεννηματά.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συσχέτισε την βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή με τα όσα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι καταληψίες θα μείνουν στην Πρυτανεία μέχρι να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου» προέβλεψε και αναρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν μείνουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ικανοποιεί τα αιτήματα των καταληψιών και να σύρεται από αυτούς» δήλωσε και κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση να σταματήσει να αρθρογραφεί και να ενεργήσει.

Τέλος ο Χρήστος Γκιόκας (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «τεχνητή» την αποσυμφόρευση των φυλακών και εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σωφρονιστικά καταστήματα θα ξαναγεμίσουν.

.