Ενα πολυνομοσχέδιο που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς βάφτισε «κουρελού», καθώς περιλαμβάνει ετερόκλητες διατάξεις και για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αναμένεται να δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο.

Μετά τις πρώτες ενέργειες, όπως η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της προσμέτρησης των βαθμολογιών Α’ και Β’ Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες πέρασαν ήδη σε άλλο νομοσχέδιο (για τη βία στα γήπεδα), ήρθε η σειρά νέων αλλαγών στην Παιδεία –ή, καλύτερα, η σειρά της κατάργησης των προηγούμενων αλλαγών.

Αυτό, καθώς εκτιμάται ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-κουρελού θα είναι η πολυσυζητημένη κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, δηλαδή των Αρχών διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που είχαν εισαχθεί με τον προηγούμενο νόμο-πλαίσιο και στα οποία ακόμη υπηρετούν διεθνώς καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί, όπως ο Ρίτσαρντ Χάντερ, πρόεδρος στο Συμβούλιο του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, ή ο Δημήτρης Μπερτσιμάς του ΜΙΤ, πρόεδρος στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτοί οι άνθρωποι τώρα θα κληθούν να αποχωρήσουν σιωπηρώς από τα Ιδρύματα, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως παλαιότερα, μόνο με εσωτερική διοίκηση, δηλαδή με τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές Αρχές, παρότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια ο θεσμός των Συμβουλίων εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλο μέτρο που αναμένεται στο πολυνομοσχέδιο είναι η επαναφορά των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Η υπέρβαση του χρονικού ορίου φοίτησης θα αντιμετωπίζεται με νέες διαδικασίες και όχι με διαγραφή. Οι μη ενεργοί φοιτητές δεν θα χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα, αλλά σε περίπτωση που ξεπεράσουν τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης θα «παγώνουν» μέχρι οι ίδιοι να ενεργοποιήσουν ξανά τη δυνατότητά τους να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα που χρωστούν. Επίσης, για όσους λιμνάζοντες φοιτητές –υπολογίζονται σε περίπου 22.000-23.000 –οι προηγούμενοι νόμοι προέβλεπαν να διαγραφούν στο τέλος Απριλίου επειδή έχασαν την πρόσθετη Εξεταστική του Φεβρουαρίου που είχε προβλεφθεί, αναμένεται (είτε στο πολυνομοσχέδιο-κουρελού είτε σε άλλο) να ακυρωθεί η πρόβλεψη για διαγραφή τους στο τέλος του μήνα.

Τρίτο σημαντικό ζήτημα που αναμένεται να ρυθμίσει το πολυνομοσχέδιο είναι οι μετεγγραφές των φοιτητών, μετά τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ που τίναξε στον αέρα το προηγούμενο σύστημα κρίνοντας αντισυνταγματικές τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ και του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης. Κατά πάσα βεβαιότητα, πλέον, του χρόνου οι μετεγγραφές θα είναι ελάχιστες καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι επιτρέπονται μόνο για όσους υποψηφίους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ενώ επιπροσθέτως επιβάλλει και τη θέσπιση πλαφόν που θα καθορίζεται από τις σχολές και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% επί του αριθμού εισακτέων.

Αλλες διατάξεις του νομοσχεδίου θα αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα σχολεία, το πάγωμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, την επαναφορά των διοικητικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ, ενδεχομένως την αναβάθμιση των 5ετών πτυχίων των πολυτεχνείων σε μάστερ κ.ά.