Εκκληση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς «να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» για να «προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη, όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο» απηύθυναν τη Δευτέρα του Πάσχα οι πρυτανικές Αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανήμερα της 15ης ημέρας κατάληψης του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος, σημειώνουν ότι «δεν έχει έρθει η Ανάσταση» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντιθέτως, προειδοποιούν ότι «με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναφορές στο Διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις» τονίζει η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

Οπως υποστηρίζει, «βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας.

Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ιδρυμα το οποίο, σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά.

Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων.

Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός ‘Εθνικός Οίκος’ της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν τη βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό» αναφέρουν οι Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φορτσάκης «Η κυβέρνηση κωφεύει»

Με αφορμή την ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, σχολίασε ότι «η συνεχιζόμενη για 15 ημέρες κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει επιφέρει την κατάλυσή του και έχει μετατρέψει το κέντρο της Πρωτεύουσας σε άντρο ανομίας.

Η κυβέρνηση κωφεύει στη σπαραχτική φωνή των πανεπιστημιακών. Η ανοχή της ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση, που αδρανεί επικαλούμενος τον κ. Βούτση, στον υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά, που με τις επιθέσεις του κατά της αριστείας απαξιώνει το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, που σπεύδει να ικανοποιήσει τους καταληψίες αποφυλακίζοντας τους δολοφόνους τρομοκράτες.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παρακολουθεί απαθής. Επιτέλους, έλεος για το Πανεπιστήμιο και την παιδεία μας!» ανέφερε ο κ. Φορτσάκης.

Χριστοφιλοπούλου: «Δέσμια των ιδεοληψιών των υπουργών της η κυβέρνηση»

Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι υπάρχουν φόβοι για απώλειες ζωών καθώς καταγγέλλεται χρήση ναρκωτικών, υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση φαίνεται πως «προέχει η προστασία των προνομιακών σχέσεων της με τους αντιεξουσιαστές» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει «πριν να είναι πολύ αργά!».

Αναλυτικά η δήλωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου ήταν η εξής:

«Η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ συνεχίζεται για 15η ημέρα με τις ζημιές να συσσωρεύονται και τα προβλήματα από τη μη λειτουργία του πανεπιστημίου να διογκώνονται. Οι πρυτάνεις απευθύνουν και πάλι έκκληση προς την κυβέρνηση και καταγγέλλουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους καταληψίες εξωπανεπιστημιακούς, φοβούμενοι ακόμη και για απώλεια ζωών.

» Η κυβέρνηση παρακολουθεί, ανίκανη ή αρνούμενη να πράξει τα αυτονόητα, δέσμια των ιδεοληψιών των υπουργών της. Οι συναρμόδιοι υπουργοί συγκρούονται, η ένταξη των αρμοδιοτήτων Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει να αιωρείται μεταξύ Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ έχει αφεθεί στο έλεος των αντιεξουσιαστών. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από