Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαρτίζεται από ισότιμες χώρες και «δεν χρειάζεται ούτε ηγεμονία των ΗΠΑ ούτε κυριαρχία της Γερμανίας» λέει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik/RIA.

Βάση της Ευρώπης, είπε, πρέπει να είναι «η ισότητα και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία, προς όφελος όλων των λαών, προς όφελος της ευρωπαϊκής ανάπτυξης».

«Σήμερα δεν υπάρχει ισότητα στην Ευρώπη, συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν αποικία νέου τύπου» είπε ο υπουργός. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο, είπε, λέγοντας πως η χώρα «αξίζει εντελώς διαφορετική μεταχέιριση».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, που χρειάζεται υποστήριξη για να τελειώσει αυτή η κρίση, όχι να πιέζεται για λήψη μέτρων λιτότητας που οδηγούν σε ύφεση, [αυτόν] τον εφιάλτη της ελληνικής κοινωνίας» είπε.

Οι πρόσφατες επαφές στη Μόσχα, ανέφερε ο υπουργός, έγιναν «για να ανοίξει μία νέα εποχή, ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, που θα προωθούν τις οικονομικές και τις πολιτικές σχέσεις που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής και, θα έλεγα, της Ευρώπης».

Ο Παν. Λαφαζάνης υποστήριξε πως η Ελλάδα και η Ρωσία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη «χωρίς τα τείχη του Ψυχρού Πολέμου», όπου η Ρωσία «θα έχει τη θέση που της αξίζει».

«Φυσικά, με τη σχέση που αναπτύσσει με τη Ρωσία, η Ελλάδα ενισχύει το διεθνή της ρόλο και βρίσκεται σε μία πολύ καλύτερη θέση για να δώσει τέλος στην τρομακτική σημερινή κρίση», ανέφερε ο υπουργός.