Μπορεί οι σχέσεις τους να φθάνουν για πρώτη φορά σε τόσο οριακό σημείο, όμως Ζαν-Μαρί και Μαρίν Λεπέν έχουν μακρά ιστορία δημόσιων προστριβών – ειλικρινών ή μη, υπολογισμένων ή μη, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ηδη από το 2009, η Μαρίν Λεπέν είχε πάρει αποστάσεις από τα σχόλια του πατρός της ότι οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων αποτελούν μία «λεπτομέρεια της Ιστορίας», δηλώνοντας πως «δεν συμμερίζεται την άποψή του». Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2011, παρέλαβε εκείνη τα ηνία του κόμματος. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, το «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» είχε δημοσιεύσει φωτογραφία ενός υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου στις νομαρχιακές εκλογές, του Αλεξάντρ Γκαμπριάκ, να κάνει χιτλερικό χαιρετισμό μπροστά σε μια ναζιστική σημαία. Η Λεπέν αποφασίζει να τον διώξει από το κόμμα. Ο πατέρας της την αμφισβητεί, κρίνει πως ήταν μια «βιαστική αντίδραση».

Εναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2012, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν αντιπαραβάλλει σε συνέντευξή του στους «Τάιμς» το δικό του παρελθόν ως «λαϊκού ανθρώπου» με τη «μικροαστική» καταγωγή της κόρης του – αλλά μετά θα υποστηρίξει πως οι «Τάιμς» χάθηκαν στη μετάφραση. Τον Ιανουάριο του 2014, ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου έφερε σε δύσκολη θέση την κόρη του κάνοντας μια «quenelle», τη θεωρούμενη ως αντισημιτική χειρονομία που πατεντάρισε ο αμφιλεγόμενος κωμικός Ντιεντονέ. Και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, την ανάγκασε με ακόμη ένα αντισημιτικό του σχόλιο να μιλήσει για «πολιτικό σφάλμα»: «Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά» είχε πει τότε ο Λεπέν, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι Εβραίος∙ στη δε μομφή της κόρης του είχε απαντήσει με μια ανοικτή, ιδιαίτερα ειρωνική επιστολή.

Εχουν υπάρξει όμως και άλλες φορές, ουκ ολίγες, που η Μαρίν Λεπέν επέλεξε να κλείσει τα μάτια ή και να στηρίξει προκλητικές δηλώσεις του πατρός της. Οπως τον περασμένο Μάιο, όταν ο Ζαν-Μαρί δήλωσε πως ο «Κύριος Εμπολα» μπορεί να λύσει  το πρόβλημα της παγκόσμιας «δημογραφικής έκρηξης» και το «μεταναστευτικό πρόβλημα» της Ευρώπης «μέσα σε τρεις μήνες»: η θυγατέρα του είχε τότε υποστηρίξει πως τα λεγόμενά του «διαστρεβλώθηκαν».