Λίγες ημέρες μετά τις γαλλικές νομαρχιακές εκλογές κατά τις οποίες το Εθνικό Μέτωπο ενίσχυσε μεν σημαντικά την εδαφική του δικτύωση, δεν κατάφερε όμως ούτε να κερδίσει κάποιον νομό ούτε να γίνει «πρώτο κόμμα της Γαλλίας», ο Οίκος των Λεπέν πήρε φωτιά. Σαν άλλοι Ατρείδες, πατέρας και κόρη κήρυξαν ολομέτωπο πόλεμο. Αφορμή, μια προκλητική συνέντευξη του Ζαν-Μαρί Λεπέν σε ένα ακροδεξιό περιοδικό, το «Ριβαρόλ», όπου μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου υπερασπίζεται τον στρατάρχη Πετέν, τον συνεργάτη των Ναζί, δηλώνοντας πως «ουδέποτε τον θεώρησα προδότη».

Μιλώντας για «χονδροειδείς προκλήσεις» και «πολιτική αυτοκτονία», η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ξεκαθάρισε κατόπιν αυτού πως θα αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του πατρός της στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου. Το Canard Enchaine, μάλιστα, της απέδωσε την εξής φράση: «Αν ο πατέρας μου είναι φτιαγμένος να διευθύνει περιφέρεια, εγώ είμαι φτιαγμένη να γίνω χορεύτρια στο Crazy Horse!». «Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές», σχολίασε με νόημα στην εφημερίδα «Λες Εχος» η Σεσίλ Κορνιντέ, «η Μαρίν Λεπέν επιταχύνει την «αποδαιμονοποίηση» του κόμματός της ξεκινώντας μια μάχη μέχρις εσχάτων με τον πατέρα της. Αφήνει και τα τελευταία φρένα, έτσι τουλάχιστον θεωρεί, προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία. Μέσα στο αίμα. Και στοιχηματίζοντας πως ο πατέρας της έχει πια απαξιωθεί αρκετά προκειμένου να μη συμπαρασύρει στην πτώση του τη συντηρητική πτέρυγα του Εθνικού Μετώπου. Παρακινδυνευμένο».

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο άνθρωπος που πρωτοχαρακτήρισε το 1987 τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της Ιστορίας» και επανήλθε για πολλοστή φορά στο ίδιο θέμα την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας στο BFM-TV την ίδια δήλωση. Χρόνια τώρα κυκλοφορεί η εξής θεωρία: οι ρόλοι ανάμεσα στον προκλητικό, εμπρηστικό, συχνά γραφικό πατέρα και στη σαφώς πιο μετρημένη, πιο συνετή, πιο λογική κόρη είναι ευφυώς κατανεμημένοι. Εκείνη, με την εκστρατεία «αποδαιμονοποίησης» του Εθνικού Μετώπου που εφαρμόζει χρόνια τώρα, το κάνει αποδεκτό στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Εκείνος, με τις υπερβολές του, κινητοποιεί τον «σκληρό πυρήνα» του κόμματος και συντηρεί την εικόνα της μοναδικότητάς του. Αν θέλει όμως να κατακτήσει το Ελιζέ το 2017, η Μαρίν Λεπέν πρέπει να κατακτήσει πρώτα τους ψηφοφόρους του δεξιού UMP. Οι πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές έδειξαν πως ο Νικολά Σαρκοζί είναι ικανός να ανακόψει την προέλασή της. Τυχαία ή μη, λίγες ημέρες μετά, ο πατήρ Λεπέν πήρε (πρώτος) φωτιά.

Αρχικά επανέλαβε τα γνωστά για τους θαλάμους αερίων. Κατόπιν η κόρη του τον αποδοκίμασε δηλώνοντας πως «διαφωνεί πλήρως», «τύποις και ουσία» μαζί του. «Οι δικοί σου είναι πάντα αυτοί που σε προδίδουν» σχολίασε ο Λεπέν στο ακροδεξιό «Ριβαρόλ». Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι όσοι εκτιμούν, όπως αυτός, τον Πετέν «έχουν τη θέση τους στο Εθνικό Μέτωπο», μίλησε για την ανάγκη να σωθεί «η Βόρεια Ευρώπη και ο λευκός κόσμος» από τη δημογραφική πλημμύρα των αφρικανικών και ασιατικών πληθυσμών, δήλωσε πως καταλαβαίνει «απόλυτα την αμφισβήτηση της δημοκρατίας», αναφέρθηκε απαξιωτικά στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ως «μετανάστη». «Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μοιάζει να έχει πέσει σε μια πραγματική δίνη ανάμεσα στη στρατηγική της καμένης γης και την πολιτική αυτοκτονία» δήλωσε κατόπιν αυτού η θυγατέρα του. «Δεδομένης της κατάστασης, τον ενημέρωσα πως θα αντιταχθώ, κατά τη σύγκλιση του πολιτικού γραφείου στις 17 Απριλίου, στην υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχη της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ’ Αζίρ». Ολα τα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μετώπου πήραν το μέρος της. Αλλά ο πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει.

Ο επίτιμοςκαι η βιτρίνα

«Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν θα παραμείνει [επίτιμος] πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου διότι το Εθνικό Μέτωπο είναι αυτός. Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι παρά η βιτρίνα μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τις ιδέες του»

Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος