Οι θεωρίες συνωμοσίας που είχαν φουντώσει μετά την περυσινή ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, βάσει των οποίων οι Ισπανοί είχαν κατηγορηθεί ότι «κάθησαν» να χάσουν για να βγουν δεύτεροι στον όμιλό τους και να αντιμετωπίσουν σε σειρά αγώνων τον Ολυμπιακό, αποκλείοντάς τον με πλεονέκτημα έδρας από το Φάιναλ Φορ του Μιλάνου, δεν έβαλαν μυαλό στη διοργανώτρια Αρχή της Ευρωλίγκας.

Ετσι, παρά το αίτημα της Μακάμπι Τελ Αβίβ ο αποψινός (21.00) «τελικός» Αλμπα – Μακάμπι στο Βερολίνο θα αρχίσει 45 λεπτά νωρίτερα από την κρίσιμη αναμέτρηση Ερυθρός Αστέρας –Παναθηναϊκός στο Βελιγράδι (21.45, NS2), συνεπώς οι Πράσινοι θα έχουν τη δυνατότητα να αυξομειώσουν το κίνητρό τους έχοντας γνώση σχετικά με τα τεκταινόμενα στο O2 World. Το βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός, που ισοβαθμεί (7 νίκες – 6 ήττες) με την Αλμπα, αλλά υπερτερεί στην ισοβαθμία, προκρίνεται στην προημιτελική φάση εάν νικήσει τον αδιάφορο αλλά υπερήφανο Ερυθρό Αστέρα ή αν ηττηθεί στη Χάλα Πιονίρ και ταυτόχρονα η Αλμπα χάσει από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακάμπι (8-5).

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας (νίκη ΠΑΟ, νίκη Αλμπα) μένει έξω η Μακάμπι, η Αλμπα θα περάσει ως τρίτη και ο ΠΑΟ ως τέταρτος, αντιμετωπίζοντας με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ τη δεύτερη του ΣΤ’ Ομίλου, που πιθανότατα θα είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αρχής γενομένης την Τρίτη ή την Τετάρτη του Πάσχα στη Μόσχα. Ο μόνος τρόπος για να μείνει έξω ο Παναθηναϊκός είναι να ηττηθεί στο Βελιγράδι και να νικήσει η Αλμπα τη Μακάμπι.

ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ. Στο μεταξύ, πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στον όμιλο του Ολυμπιακού, όπου οι Ερυθρόλευκοι (υποδέχονται τη ρωσική Νίζνι αύριο στις 18.00 στο ΣΕΦ) είναι σίγουρα τρίτοι και θα αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ πιθανότατα την Μπαρτσελόνα, εκτός αν η Ρεάλ ηττηθεί (όπως πέρυσι) από τη Ζαλγκίρις, αλλά αυτή τη φορά στην έδρα της, και η Μπάρτσα περάσει νικηφόρα από την έδρα της αδιάφορης Γαλατάσαραϊ. Η μάχη αφορά κυρίως την τέταρτη θέση του ομίλου, που θα καταλήξει σε μία εκ των ισόβαθμων (6-7) Αναντολού Εφες και Λαμποράλ Κούτσα, οι οποίες αγωνίζονται εκτός έδρας με τις Φενέρμπαχτσε/ Ούλκερ (Ομπράντοβιτς Vs Ιβκοβιτς) και Ουνικάχα Μάλαγα αντιστοίχως. Η πρωτιά του ομίλου θα αλλάξει μόνον αν νικήσει η Φενέρ και ηττηθεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την αδιάφορη Αρμάνι στο Μιλάνο.