Η πρώτη συγκατοίκηση έμελλε να δοκιμαστεί με πρωταγωνιστές τα δύο ιερά τέρατα της Μεταπολίτευσης. Δεν θα μπορούσε βέβαια να είχε προτείνει ο ένας τον άλλον. Αλλά η συνεργασία τους περιγράφεται ως διαρκής, τουλάχιστον στο παρασκήνιο. «Υπήρχε διαρκώς ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Υπήρχε μεταξύ τους και αλληλογραφία για όλα τα μεγάλα θέματα» θυμάται ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Ανδρέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Καραμανλής και Παπανδρέου, παρά τους κυματισμούς στην επιφάνεια, είχαν μετά τις εκλογές του '81 βρει «κώδικα προσωπικής και πολιτικής επικοινωνίας» για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας - ακόμη και σε ζητήματα που είχαν αποτελέσει πεδία σύγκρουσης μεταξύ τους, όπως η συμμετοχή στην ΕΟΚ. «Κάποιες τριβές υπήρχαν στις προαγωγές των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν ο Καραμανλής κλήθηκε να υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα» θυμάται παράγοντας που παρακολουθούσε τότε από κοντά τις εξελίξεις. Κατά τα άλλα η συνεργασία τους ήταν πολύ πιο ομαλή απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Και ουσιαστικά σφράγισε τον πρώτο κύκλο ομαλής εναλλαγής στην εξουσία στην πρόσφατη πολιτική ιστορία. «Μπορούσαν», θυμάται το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «να λειτουργούν πότε ως δίπολο και πότε ως δίδυμο».
Η συγκατοίκηση έληξε, βέβαια, με τον Ανδρέα να αδειάζει τον Καραμανλή, σε έναν από τους πιο θεαματικούς ελιγμούς της σταδιοδρομίας του. Οταν είχε ερωτηθεί αν θα προτείνει τον Καραμανλή για την Προεδρία είχε αποκριθεί με έναν κλασικό ανδρεϊκό χρησμό: «Βλέπετε κανέναν καλύτερο;» είχε αναρωτηθεί. Τελικώς ο χρησμός αποδείχθηκε σαρκασμός.
Ομως, παρά το τραύμα Σαρτζετάκη, οι σχέσεις των δύο περιγράφονται ως ανέφελες κατά τη δεύτερη θητεία Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια δεν τον είχε ψηφίσει, παρότι ο Καραμανλής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την παραπομπή του Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ηταν μια σχέση που συνοψίστηκε από τη μνημειώδη φράση του Σερραίου, στην τελευταία τους επίσημη συνάντηση τον Μάρτιο του 1995, λίγες ημέρες προτού αναλάβει ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Παπανδρέου θύμισε στον απερχόμενο Πρόεδρο ότι ήταν εκείνος που τον είχε ανακαλέσει στην Ελλάδα το 1960 από τις ΗΠΑ για να οργανώσει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών - το σημερινό ΚΕΠΕ. «Μερικοί με συγχαίρουν γι' αυτό και μερικοί με συλλυπούνται» ήταν το σχόλιο του Καραμανλή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από