Στις ξένες αγορές θα καταλήγει σε λίγους μήνες το 60% των τσιγάρων που παρασκευάζει η Παπαστράτος έναντι μόλις 15% σήμερα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η νέα της επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ που υλοποιεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Συνοψίζεται σε επτά νέες γραμμές παραγωγής και μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού που θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, επιτρέποντας τη μεταφορά παραγωγής στην Ελλάδα και μετατρέποντας το εργοστάσιο της Παπαστράτος σε εξαγωγικό κέντρο με πελάτες σε πάνω από 30 χώρες, και πιο μακρινές αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Εχοντας συμφωνήσει προ διετίας να αγοράσει το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών για την τριετία 2013-2015, η αναβάθμιση του εργοστασίου αποτελούσε μονόδρομο προκειμένου η Παπαστράτος να απορροφήσει τις επιπλέον αυτές ποσότητες και να μετατραπεί από μια τοπικού βεληνεκούς εταιρεία σε καθαρά εξαγωγική.

Πέραν όμως της συμφωνίας αγοράς των ελληνικών καπνών, που στηρίζει το εισόδημα 30.000 απασχολουμένων στον κλάδο αλλά και των πρωτοβουλιών της για πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων, η επιχείρηση αναπτύσσει και έντονη παρουσία σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

100.000 ΓΕΥΜΑΤΑ. Στην κατεύθυνση αυτήν κινείται και η πρόσφατη απόφασή της να καλύψει το κόστος για 100.000 γεύματα στα συσσίτια της Εκκλησίας, πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Νικήτας Θεοφιλόπουλος στην προ ημερών συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Πρόκειται για τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. «Μέσω του έργου της Εκκλησίας όλοι μπορούμε να γίνουμε αλληλέγγυοι προς όσους η οικονομική κρίση έφερε σε δύσκολη θέση» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Θεοφιλόπουλος, υπενθυμίζοντας άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Παπαστράτος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη τα τελευταία χρόνια.

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιεί σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για τις βέλτιστες πρακτικές της «γεωργίας ακριβείας» από τα οποία αποφοίτησαν πρόσφατα οι πρώτοι 130 καλλιεργητές. Στόχος του προγράμματος είναι μέσω νέων πρακτικών και χρήσης της τεχνολογίας να αυξήσουν οι γεωργοί την αποδοτικότητα των καλλιεργειών τους και να βελτιώσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής τους.

ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ. Στο πλαίσιο πάντα της ΕΚΕ, η εταιρεία κάλυψε τα έξοδα θέρμανσης σε 50 σχολεία έξι καπνοκαλλιεργητικών νομών της Βόρειας Ελλάδας τον χειμώνα του 2012-2013, προκειμένου περίπου 2.500 μαθητές να κάνουν μάθημα σε ζεστές αίθουσες.

Παράλληλα, 1.300 άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι επωφελήθηκαν από το διετές πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Προετοιμάσου για το Αύριο», για να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Αυτό ήταν και το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων στη χώρα μας που χρηματοδοτήθηκε πλήρως από μια ιδιωτική εταιρεία και υλοποιήθηκε από το ΙΒΕΠΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη.

Οσο για τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, η Παπαστράτος δώρισε το 2013 στο Αγρίνιο, γενέτειρα πόλη των ιδρυτών της, των αδελφών Παπαστράτου, τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος Παπαστράτου, δηλαδή 2 κτίρια επιφάνειας 6.000 τ.μ. στο κέντρο του Αγρινίου και 1,5 εκατ. ευρώ.