Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αποκεφάλισε μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος πολιτών τέσσερις άνδρες, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και φόνο, στην επαρχία Νινευή του βορείου Ιράκ, σύμφωνα με ένα προπαγανδιστικό βίντεο το οποίο περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το βίντεο αυτό, το οποίο δεν φέρει ημερομηνία, κατά τα φαινόμενα έχει σκοπό να δείξει ότι η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση είναι ακόμη σε θέση να επιβάλλει τον νόμο της στο βόρειο Ιράκ, παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες που υπέστη. Το ΙΚ εξεδιώχθη την περασμένη εβδομάδα από την πόλη Τικρίτ, που πολιορκούσαν για πολλές ημέρες κυβερνητικά στρατεύματα και σιιτικές πολιτοφυλακές.

Το βίντεο εικονίζει έναν μασκοφόρο τζιχαντιστή να διαβάζει, μπροστά σε ένα πλήθος συγκεντρωμένο στην πλατεία μιας πόλης, την ετυμηγορία του «ισλαμικού δικαστηρίου της Νινευή». Κατόπιν, ένας μασκοφόρος δήμιος αποκεφαλίζει τους τέσσερις καταδικασθέντες. Ύστερα οι σοροί τους εκτίθενται στην καρότσα ενός ημιφορτηγού.

Στο βίντεο απεικονίζονται προηγουμένως άνδρες, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τα θύματα των κλοπών που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, να ανακτούν τα χρήματα αυτά και να υπογράφουν μια απόδειξη.

Η επαρχία Νινευή, όπου μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο, συμπεριλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και στα δυτικά της Βαγδάτης που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος κατά την ευρείας κλίμακας επιχείρηση την οποία είχε εξαπολύσει το καλοκαίρι του 2014.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από σιιτικές πολιτοφυλακές καθώς και από μια συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατάφεραν πρόσφατα να ανακαταλάβουν ένα τμήμα των εδαφών αυτών, αλλά η επαρχία συνολικά συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα προπύργια του ΙΚ στην ιρακινή επικράτεια.