Πολλές περιοχές της Ουάσινγκτον και των προαστίων της – περιλαμβανόμενων κυβερνητικών κτιρίων όπως ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο και το υπουργείο Εξωτερικών – βυθίστηκαν στο σκοτάδι για αρκετή ώρα σήμερα το απόγευμα εξαιτίας ενός προβλήματος στην ηλεκτροδότηση.

Η βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης σημειώθηκε λίγο πριν τις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) και φαίνεται να προκλήθηκε από μια πτώση της τάσης σε μια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Pepco Holdings Inc.

Η κατάσταση επέστρεψε σχεδόν στο κανονικό στα μέσα του απογεύματος στις περισσότερες περιοχές που επηρεάστηκαν από τη βλάβη, σύμφωνα με την εταιρεία.

Στον Λευκό Οίκο τα φώτα έσβησαν για μερικά δευτερόλεπτα προτού τεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζος Έρνεστ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν θεωρεί προς το παρόν ότι η διακοπή στην ηλεκτροδότηση «συνδέεται με την τρομοκρατία».

Το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών βυθίστηκε στο σκοτάδι την ώρα που διεξαγόταν η ενημέρωση του Τύπου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρί Χαρφ διέκοψε την ενημέρωση για αρκετά δευτερόλεπτα προτού συνεχίσει να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων υπό το φως του φακού του κινητού της τηλεφώνου.

Συνολικά οι αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση για σχεδόν δύο ώρες.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ένα από τα κτίρια που επηρεάστηκε σήμερα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Παρόλα αυτά οι βασικές του υπηρεσίες εξακολούθησαν να λειτουργούν στη διάρκεια της βλάβης», διαβεβαίωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Τζεφ Ράτκε.

Και το Καπιτώλιο έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μικρό διάστημα σήμερα, όμως οι κοινοβουλευτικοί δεν βρίσκονταν σε αυτό καθώς είναι η περίοδος των διακοπών του Πάσχα.

Εξάλλου πολλοί σταθμοί του μετρό στην Ουάσινγκτον φωτίζοντας για αρκετές ώρες από τα φώτα έκτακτης ανάγκης, αν και οι συρμοί λειτουργούσαν κανονικά.

Η αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας διευκρίνισε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι επενέβη για να φροντίσει για την ασφάλεια των σταθμών που επηρεάστηκαν από τη διακοπή του ρεύματος, όμως πρόσθεσε ότι κανένας άνθρωπος δεν εγκλωβίστηκε στα ασανσέρ.

Η Pepco Holdings Inc διευκρίνισε ότι ένα πρόβλημα σε μια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνεται για τη βλάβη.

«Λίγο πριν τις 13:00 σημειώθηκε πτώση της τάσης στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Αυτό προκλήθηκε από ένα πρόβλημα στη γραμμή μεταφοράς», επεσήμανε η Pepco στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να επιδιορθώσουμε τον εξοπλισμό μεταφοράς που προκάλεσε το πρόβλημα» που παρουσιάστηκε στην κομητεία Τσαρλς του Μέριλαντ, πρόσθεσε η εταιρεία.

Πάντως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης», όμως πρόσθεσε ότι βάσει των πρώτων πληροφοριών που διαθέτει «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια».