Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε βέβαιος σε συνέντευξή του, που δόθηκε τη Μ. Τρίτη στη δημοσιότητα, ότι οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν μπορούν να επιβληθούν εκ νέου, αν η Τεχεράνη παραβιάσει τη συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στην ίδια συνέντευξή του στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR), ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στην Κούβα, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ενεργήσει ταχύτατα, μόλις λάβει τη σχετική πρόταση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να αφαιρεθεί η Κούβα από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, ένα από τα εμπόδια που απομένουν για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα. «Μόλις λάβω την πρόταση, θα είμαι σε θέση να ενεργήσω επί του θέματος», είπε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο NPR ότι οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα προβλέπει ότι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και πάλι στην Τεχεράνη χωρίς να απαιτείται σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η σύμμαχος του Ιράν Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε ξανά», είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες έχουν καταρρακώσει την ιρανική οικονομία. Διευκρίνισε πως την εκ νέου επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει τυχόν διαπίστωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για παραβίαση της συμφωνίας από την ιρανική πλευρά.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας-πλαίσιο την περασμένη εβδομάδα, οι διαπραγματευτές καλούνται μέχρι το τέλος Ιουνίου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία με στόχο να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Ο Ομπάμα είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα βοηθούσε στην ενίσχυση των συντηρητικών στοιχείων στο Ιράν.
Επιπλέον, δήλωσε ότι, σε ό,τι αφορά στον κυβερνήτη του Ουινσκόνσιν Σκοτ Γουόκερ, πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 ο οποίος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση εκλογής του θα άρει την όποια συμφωνία με το Ιράν, αν οι πρόεδροι αποσύρονταν από διεθνείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι προκάτοχοί τους αυτό θα ήταν πρόβλημα για τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα «ενθάρρυνε τους εχθρούς μας».

«Θα ήταν μία ανόητη προσέγγιση και ίσως ο κ. Γουόκερ, όταν αφιερώσει χρόνο για να μελετήσει την εξωτερική πολιτική, υιοθετήσει την ίδια άποψη».

Σε ό,τι αφορά την Κούβα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά, όπου ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα δεν ανέφερε λεπτομέρειες της απόφασής του. Την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είχε ζητήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αβάνα, στις 17 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, στις αρχές Μαρτίου, ο Ομπάμα είχε εκφράσει την ελπίδα να προλάβουν οι ΗΠΑ να εγκαινιάσουν πρεσβεία στην Κούβα μέχρι τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Απριλίου και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους η έκθεση επισπεύδεται έκτοτε.

Ωστόσο, η απουσία μέχρι στιγμής απόφασης αναφορικά με την αφαίρεση της Κούβας από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, κάτι που η Αβάνα ζητεί επιτακτικά, προκαλεί αμφιβολίες για το αν η έκθεση θα είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο ώστε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω βήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από