«Ο Φωστήρ για όλους είναι λαμπρό στολίδι, θείο

είναι από τα πιο αρχαία με ιστορία σωματείο.

Στην αρχή δειλά εμπήκε μες σε γήπεδα μεγάλα

και κατάπιε τόσες πίκρες και ακόμα τόσα άλλα.

Μα ποτέ δεν απελπίσθη κι εξελίχθη τέλος πάντων

όπως όλοι ομολογήσαν σε φονέα των γιγάντων».

Το εν λόγω ποίημα που απήγγειλε ο γραμματέας του συλλόγου Γ. Μανίκας σε ταβέρνα της Νέας Κηφισιάς όπου οι παίκτες και οι παράγοντες του Φωστήρα γιόρταζαν το καλοκαίρι του 1949 το τέλος μιας εξαιρετικής σεζόν έμελλε να κολλήσει στην ομάδα των Σφαγείων ένα από τα πιο ιστορικά παρατσούκλια στην ιστορία του ελληνικό ποδοσφαίρου.

Το «φονέας των γιγάντων» μόνο τυχαίο δεν ήταν, είχε εμπνευστεί από τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο (στο οποίο μάλιστα η ομάδα του Ταύρου είχε φτάσει έξι φορές στα προημιτελικά και μία φορά στα ημιτελικά της διοργάνωσης).

Συχνά έπεφταν θύματα του Φωστήρα οι μεγάλοι του ΠΟΚ αλλά και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είχε πριμ το 1974 από τον αείμνηστο Νίκο Γουλανδρή για μεγάλο σκορ μετά το 1-1 του πρώτου γύρου στον Ταύρο, όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν παράπονα και από το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων. Αποτέλεσμα το σκορ 11-0, ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο πάλαι ποτέ «φονέας των γιγάντων», αν και πρόλαβε να αποκλείσει φέτος τον Πανιώνιο από το Κύπελλο, υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική.

Ομως στη μεγάλη κατηγορία υπάρχουν οι σύγχρονοι «φονιάδες των γιγάντων», φέτος είναι ο Αστέρας Τρίπολης και τα Γιάννινα, που έχουν καταφέρει να κόψουν βαθμούς από τους μεγάλους τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι και ο Ατρόμητος που δεν δέχτηκε ούτε γκολ στην έδρα του νικώντας Ολυμπιακό (1-0), ΠΑΟΚ (4-0) και Παναθηναϊκό (2-0) αλλά δεν κατάφερε κάτι ανάλογο εκτός έδρας.

Ο Αστέρας Τρίπολης, που φέρνει και πιο κοντά στα χρώματα του Φωστήρα, έχει καταφέρει όχι μία αλλά δύο χρονιές να νικήσει όλους τους μεγάλους στην έδρα του. Στην παρθενική του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία (2007-08) σε έναν μήνα επικράτησε επί του Παναθηναϊκού με 1-0 (7/10/07), του Ολυμπιακού με 1-0 (10/11/07) και του ΠΑΟΚ με 2-0 (2/12/07) ενώ λίγο μετά (6/1/08) νίκησε και την ΑΕΚ 2-1!

Το ίδιο πέτυχε και το 2013-14 (2-1 τον Ολυμπιακό, 2-1 τον ΠΑΟΚ και 1-0 τον Παναθηναϊκό). Αυτό δε που πέτυχε φέτος είναι εξίσου εντυπωσιακό. Με τον Παναθηναϊκό έφυγε από το γήπεδο με δύο ισοπαλίες (1-1 στην Τρίπολη και 2-2 στην Αθήνα) αλλά και με την απογοήτευση στο πρόσωπο των παικτών και του προπονητή. Μάλλον λογικό, έχοντας 40 τελικές στα δύο παιχνίδια έναντι 16 του αντιπάλου του και με σαφέστατη υπεροχή στο γήπεδο. Τον ΠΑΟΚ τον νίκησε με 3-0 στην Τρίπολη και πήρε εύκολα το 0-0 στην Τούμπα, ενώ το 0-0 με τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη ήταν άθλος με βάση τη διαιτησία τόσο του Σπάθα (ανύπαρκτη κόκκινη στον Μάσα) όσο και των βοηθών του που έκοβαν με ανύπαρκτα οφσάιντ τους παίκτες του Βεργέτη. Τα βήματα της ομάδας του Αστέρα είναι σωστά και κυρίως σταθερά.

Χρυσή λίμνη. Τα Γιάννινα για τρίτη σεζόν στην ιστορία τους κατάφεραν να μη χάσουν από τον Ολυμπιακό μέσα στη χρονιά. Οπως το 1981-82 (νίκη με 2-1 εντός και 0-0), το 2009-10 (δύο ισοπαλίες 2-2) και φέτος (νίκη 3-1 και ισοπαλία 2-2) ενώ νικούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους πρωταθλητές. Ομως οι Γιαννιώτες εντυπωσίασαν και κόντρα στον ΠΑΟΚ (3-0), μπορούσαν να πάρουν τη νίκη και με τον Παναθηναϊκό (0-0), ενώ είναι η μοναδική ομάδα της πρώτης οκτάδας που παραμένει αήττητη στα μεταξύ τους παιχνίδια με τις άλλες επτά, έχοντας πάντως να επισκεφτεί ακόμα Λεωφόρο και Τούμπα. Η συγκέντρωση ήδη 50 βαθμών από την ομάδα της Ηπείρου φέτος αποτελεί ρεκόρ και δεν είναι τυχαίο.