Σύσκεψη για το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας θα διεξαχθεί την Τρίτη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, του φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (ΕΒΙΚΕΝ) και της Ομοσπονδίας Μετάλλου.
 

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει δεσμευτεί να επεξεργαστεί συνολικό σχέδιο για τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να βοηθηθεί η ενεργοβόρος βιομηχανία.
Στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης στο υπουργείο θα τεθεί το μέτρο της διακοψιμότητας, που έχει λάβει από τον περασμένο Οκτώβριο την έγκριση της Κομισιόν, χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί.

Πρόκειται για τη δυνατότητα διακοπής ή μείωσης της παροχής ρεύματος σε μια βιομηχανία κατά τις ώρες αιχμής, έναντι έκπτωσης όταν ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο. Το μέτρο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των ελληνικών βιομηχανιών, ήταν έως το 2013 υπερδιπλάσιο έναντι των βασικών ανταγωνιστών Ιταλών και από πέρυσι, μετά και τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έγινε απλώς διπλάσιο.

Η τιμή σε 24ωρη βάση στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν σε Ιταλία και Ισπανία κινείται στα 30-35 ευρώ. Ακόμη και για τη λειτουργία μόνο τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, και πάλι το κόστος στην Ελλάδα είναι ακριβότερο, 40 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από