H ισραηλινή κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά απαιτήσεων, οι οποίες εάν θα ικανοποιούνταν θα οδηγούσαν στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης την οποία ενδεχομένως θα αποδεχόταν ευκολότερα σε σύγκριση με τη συμφωνία-πλαίσιο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παρουσιάζοντας αυτές τις προϋποθέσεις, ο υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι επαρκείς, ότι η συμφωνία πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά και ότι η επιλογή της χρήσης βίας παραμένει «στο τραπέζι» για το Ισραήλ.

Μεταξύ των απαιτήσεων περιλαμβάνεται η αναστολή από το Ιράν κάθε δραστηριότητας έρευνας και ανάπτυξης σχετικά με τις σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρησης.

Ο Στάινιτς εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τεχεράνη, εάν της επιτραπεί να πραγματοποιήσει αυτές τις έρευνες, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να παράγει αρκετές ποσότητες υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μιας ατομικής βόμβας σε διάστημα 3 ή 4 μηνών.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος ζήτησε επιπλέον τη μείωση του αριθμού των συσκευών φυγοκέντρησης που θα βρίσκονται σε λειτουργία σε σχέση με όσες διατηρεί το Ιράν.

Επίσης θέτει ως προϋποθέσεις το κλείσιμο των υπογείων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου του Φορντό, την μεταφορά εκτός της ιρανικής επικράτειας των αποθεμάτων ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου που έχουν ήδη παραχθεί, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα οι διεθνείς επιθεωρητές που θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας να μεταβούν «οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή».

Το Ιράν θα πρέπει εξάλλου να αποκαλύψει όλες τις πυρηνικές δραστηριότητες του παρελθόντος για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι είχαν στρατιωτική διάσταση.

Εφόσον εφαρμοστούν αυτές οι δεκάδες τροποποιήσεις, «δεν θα πρόκειται για μία καλή συμφωνία» αλλά πάντως «για μια πιο λογική συμφωνία» τόνισε ο Στάινιτς σε δημοσιογράφους.

«Η εξαντλητική ανάλυση (στην οποία προχώρησε το Ισραήλ) της συμφωνίας-πλαισίου της Λωζάννης αποκαλύπτει ότι υπήρξαν ανεύθυνες παραχωρήσεις προς το Ιράν» τόνισε ο ισραηλινός υπουργός.

Το Ισραήλ προτιμά μία διπλωματική επίλυση του θέματος, τόνισε. Όμως η στρατιωτική επιλογή «βρισκόταν στο τραπέζι, παραμένει στο τραπέζι και θα παραμείνει στο τραπέζι» δήλωσε.

«Εάν το Ιράν κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, θα πρόκειται για μια απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ. Κανείς δε μπορεί να μας πει ότι θα μας στηρίξει και ότι θα βοηθήσει επαρκώς» μπροστά σε αυτήν την απειλή, είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ομπάμα.