«Πρόωρη» θεωρεί η Λευκωσία τη «σπουδή», όπως την χαρακτήρισε έγκυρη κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν ‘Αϊντα, να ανακοινώσει τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μέσα στην δεύτερη βδομάδα του Μαΐου.

Η ίδια πηγή διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να βασιστεί κάποιος αναφορικά με τις θέσεις της Αγκυρας στα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Αϊντα με τον γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, όταν, όπως υπενθύμισε, τον περασμένο Ιανουάριο είχαν δοθεί στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίες μετά ανατράπηκαν, λόγω παρέμβασης του Προέδρου Ερντογάν.

Επίσης, προκαλεί προβληματισμό το ότι ο κ. Αϊντα επείγεται να ανακοινώσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, στις 19 Απριλίου, στην οποία είναι υποψήφιος ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. ‘Αϊντα θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τους Αναστασιάδη και Έρογλου.

Πάντως και παρά τις υπάρχουσες ενδείξεις που συνηγορούν για την επανέναρξη των συνομιλιών στο προσεχές διάστημα, η Λευκωσία εξακολουθεί να εμφανίζεται επιφυλακτική και να αναμένει περαιτέρω αποσαφήνιση του τοπίου, προτού συγκατανεύσει και δώσει το «πράσινο φως» στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για την ανακοίνωση της επιστροφής στις συνομιλίες.

Από τις δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, συνάγεται ότι η Λευκωσία επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, σε τυχόν εισαγωγή του θέματος των υδρογονανθράκων από τουρκοκυπριακής πλευράς με την έναρξη των συνομιλιών.

Δεύτερον, στην τυχόν διαφοροποίηση της διαδικασίας, που θα συνεπαγόταν έμμεση αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων στις συνομιλίες.

Τρίτον, να μην εκληφθούν ως δεσμευτικές, οι όποιες γεφυρωτικές προτάσεις κατατεθούν από πλευράς των ΗΕ, εξέλιξη που θα προσέδιδε ρόλο επιδιαιτησίας στους διεθνείς μεσολαβητές.

Τέταρτον, σε έκδοση νέας Navtex από πλευράς Τουρκίας και πρόκληση νέων παραβιάσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ μετά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε σήμερα πως αν επαναρχίσει ο διάλογος και η Τουρκία εκδόσει νέα Navtex, «πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες».